Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

środa, 19 marca 2014

Marchewkowe gnocchi + pesto z czosnku niedźwiedziego

Wiecie co z włoskiego w dosłownym znaczeniu znaczy " gnocchi" ? :) ..........GRUDY :-p ja takie grudy mogę jeść na okrągło :) Do tych kopytek ;) zrobiłam pesto z czosnku niedźwiedziego. Czosnek dziki jest pod ochroną, ale ja mam szczęście poniewaz rośnie u mnie w ogrodzie. Kiedys przywiozłam sobie z lasu szczepkę i pod drzewami pięknie mi się rozrósł. Pamiętajcie, że czosnek dziki rośnie w cieniu. Jeśli pesto wyda Wam się za ostre, można wymieszac je ze śmietanką i serem gorgonzola. Zwykłe bazyliowe pesto także się tutaj sprawdzi. Wszystko zależy od Waszej fantazcji i upodobań kulinarnych :)


Składniki na kluski:

80 dag ziemniaków (u mnie 7 dużych)

2 marchewki
2 żółtka
250 g serka ricotta
200 g pełnotłustego twarogu
2-3 czubate łyżki mąki pszennej + trochę do podsypania
sól i pieprz

Składniki na pesto na oko:
1 wiązanka czosnku niedźwiedziego
1/2 szklanki ziaren prażonego na suchej patelni słonecznika
ok. 1/2 szklanki startego parmezanu 
ok. 1/2 szklanki oliwy


Gnocchi: Obrane ziemniaki i marchewki gotujemy w osolonym  wrzątku do miękkości. Następnie odcedzamy z wody a ziemniaki i marchewkę mielimy przez praskę albo tłuczemy. Doprawiamy je solą i pieprzem. Następnie gdy ziemniaki nie są już tak gorące dodajemy ser ricottę i twaróg oraz 2 żółtka. Wszystko dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy mąkę. Gdy uznamy, że masa jest zbyt kleista dodajemy jeszcze więcej maki. W razie konieczności doprawiamy jeszcze solą i pieprzem. Formujemy porcje jak na kopytka. Gotujemy w osolonym wrzątku z dodatkiem oleju około 3 - 5 minut aż wypłyną na powierzchnię. Podajemy z pesto.


Pesto: Wszystkie składniki dokładnie ze sobą ucieramy w moździerzu albo w blenderze. 

Gnocchi polewamy pesto i posypujemy tartym parmezanem i ziarnami słonecznika jeśli chcemy. 





4 komentarze:

  1. Wygląda bardzo dobrze :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Anonimowy4/06/2018

    Everything is very open with a really clear clarification of the challenges.
    It was definitely informative. Your website is very helpful.
    Thank you for sharing!

    OdpowiedzUsuń
  3. Anonimowy4/10/2018

    This web site definitely has all of the information I needed about this subject and didn't know who to ask.

    OdpowiedzUsuń
  4. Anonimowy4/20/2018

    Hi there Dear, are you in fact visiting this web page daily,
    if so then you will absolutely obtain pleasant know-how.

    OdpowiedzUsuń