Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

poniedziałek, 7 kwietnia 2014

Jogurtowy deser z ricottą i borówkami



Ogród, łagodne promienie Słońca, zapach młodej mięty, sok z brzozy. Tym kojarzy mi się kwiecień. Oraz słodkim śniadaniem w ogrodzie. Nie ma to jak rozpocząć dzień od pysznego i zdrowego deseru! :)


Składniki:
200 g naturalnego, gęstego jogurtu
250 g serka ricotta
1 koszyczek borówek amerykańskich
1/2 szklanki syropu.soku z malin (u mnie mój domowy, ale może być sklepowy do rozcieńczania z wodą)
1 łyżka cukry pudru (do deseru i sosu)
2 łyżeczki żelatyny


Jogurt mieszamy z serkiem, połową owoców, cukrem pudrem i rozpuszczoną żelatyną. Gotową masę wlewamy do foremek i wkładamy do lodówki do stężenia. W tym czasie przygotowujemy sos: borówki miksujemy z syropem/sokiem z malin. Gotowe desery wykładamy na talerz (można je przez chwilę potrzymać od spodu w ciepłej wodzie i wyciągnąć jak babkę z piasku :) Deser polewamy sosem i dekorujemy owocami.





mój pies :-P

9 komentarzy:

  1. ale smakołyki:) tak cudnie podane, że szkoda nawet zjeść;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Seksowny deserek :)

    OdpowiedzUsuń
  3. oo jak pysznie! Dzięki za przepis na pewno wypróbuję! wygląda świetnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Gdzie mogę dostać dobry serek ricotta? Jak dostanę na pewno zrobię! wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja kupuję w popularnych dyskontach i serek daje radę :)

      Usuń
  5. po co ten pies na koniec? tylko obrzydza jedzenie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bo kocham gotowanie oraz zwierzęta. pozdrawiam obrzydliwego, czy tam obrzydzonego ;)

      Usuń