Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

niedziela, 28 września 2014

Dynia bejcowana w occie balsamicznym, smażona z parmezanem na patelni Ballarini


















Dzięki uprzejmości firmy Ballarini miałam okazję przygotować sobie posiłek na granitowej patelni grillowej. Poniżej przepis na bardzo smaczną dynię oraz moja recenzja patelni. 

Składniki:

1 mała dynia (1 kg)
50 g tartego parmezanu
4 łyżki octu balsamicznego
6 łyżek oliwy z oliwek
sól, pieprz
4 gałązki świeżego tymianku
1/2 papryczki chili


Dynię obieramy ze skórki i z nasion. Bejcujemy ją przez 10 minut roztworze z octu balsamicznego i oliwy. Doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy z obu strona na rozgrzanej patelni grillowej wraz z drobno posiekaną papryczką chili. Na sam koniec dynię posypujemy tymiankiem oraz tartym parmezanem. Smacznego!







Grillowa patelnia granitowa  mile mnie zaskoczyła, głównie dlatego, że wbrew mojej wyobraźni na temat granitu, jest lekka. Na takie podejrzenie naprowadził mnie mój stary granitowy  moździerz po babci, który jest bardzo ciężki. Po mimo wygodnej lekkości patelni, dostrzec można solidne wykonanie. Jako blogerka kulinarna, która fotografuje swoje potrawy, urzekł mnie także jego walor estetyczny. Zdjęcia z potrawami na granitowej patelni doskonale się prezentują, co widać na zdjęciach.Jako kobieta jestem całe życie na diecie, a grillowa patelnia pozwala na usmażenie potrawy bez nadmiaru tłuszczu.



Poniżej wypisałam kilka jego cech o których mówi producent: 


  • Nieprzywierająca powłoka non-stick
  • Wyjątkowa trwałość i odporność na uszkodzenia mechaniczne
  • Wydłużona gwarancja
  • Bezpieczna dla zdrowia i środowiska
  • Lekkość i funkcjonalność
  • Unikalny, efektowny wygląd
Powłoka patelni faktycznie jest świetna ponieważ nawet smażenie mięsa bez dodatkowego tłuszczu nie przywiera. Jeśli chodzi o trwałość i odporność na uszkodzenia to patelnia daje takie wrażenie, ale stwierdzę to po dłuższym używaniu.  Gwarancja wynosi aż 2 lata. W swoim zwyczaju mam szybsze wyrzucanie garnków ;) więc miło będzie jak w końcu coś dłużej zagości w mojej kuchennej szafce :) Materiał z jakiego stworzony jest patelnia jest bezpieczna dla zdrowia ponieważ nie zawiera związków niklu ani metali ciężkich. I dla mnie kolejne bardzo dobre wiadomości to: można go my w zmywarce i można wsadzać ją do piekarnika ponieważ ma odporność do 160 stopni c. Idealna patelnia do smażenia zdrowej żywności. 





Zapraszam do sklepu internetowego Ballarini albo do fanpag







tu kupisz patelnię: http://ballarini.pl/patelnia-grillowa-granitowa-non-stick


    •  

    15 komentarzy:

    1. Sezon na dynię rozpoczęty. Pyszności. U mnie też już czeka na przygotowanie :)

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. póki co swoje dynie schowałam do piwnicy. czekają ....:)

        Usuń
    2. Uwielbiam dyniowy sezon. W ten weekend czeka na mnie Gnocchi, ale w następny na pewno spróbuję wykonać ten przepis. Mam nadzieję, że dynia tak dobrze smakuje, jak wygląda na zdjęciu :)

      OdpowiedzUsuń
    3. wspaniały pomysł na śniadanie, a i dekoracja piękna

      OdpowiedzUsuń
    4. fantastyczny sposób na dynie ,na pewno spróbuje :) Pozdrawiam :)

      OdpowiedzUsuń
    5. Dynia wygląda obłędnie i do tego nie wydaje się jakaś bardzo trudna do przyrządzenia :) Spróbuję zrobić ją u siebie w domu! Pozdrawiam!

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. jest prościutka. udanych wrażeń smakowych życzę :)

        Usuń
    6. Od dłuższego czasu chodzi za mną dynia, także trafiłaś idealnie. Jutro próbuje przepis ;)

      OdpowiedzUsuń
    7. uwielbiam te przepisy poleciłam tego bloga w swoim http://skezja.blogspot.com/2014/10/top-blog-moje-ulubione.html

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. dziękuję :* już zaglądam do Ciebie :)

        Usuń
    8. Jeszcze ani razu, nie zawiodłam się na tych przepisach. Zawsze wszystko smacznie wychodzi :)

      OdpowiedzUsuń