Składnik na gremolatę na 2 porcje łososia:
1 cytryna - jedynie skórka
oliwa z oliwek
2 ząbki czosnku
pęczek natki pietruszki
sól morska
dodatkowo potrzebujemy:
2 filety łososia ze skórą
świeży tymianek
świeży koperek
pieprz
oliwa z oliwek do smażenia albo klarowane masło
Gremolata: Natkę pietruszki i czosnek siekamy. Następnie czosnek ucieramy z solą. Skórkę z cytryn trzemy na tarce. Wszystko razem mieszamy i zalewamy oliwą. Taki sos możemy bardzo długo trzymać w lodówce. Smaki pięknie się przegryzają. Gotową gremolatą smarujemy łososia (trochę gremolaty możemy zostawić do dekoracji potrawy). Łososia dodatkowo przyprawiamy pieprzem i świeżym tymiankiem. Smażymy na rozgrzanej oliwie z obu stron na małym ogniu.
Uwagi: gremolatę warto dodać na sam koniec smażenia ryby, żeby się nam zbyt szybko nie przypaliła.
Grillowany łosoś z gremolatą |
Przepysznie wyglada! A te cukiniowe roladki w tle urocze.
OdpowiedzUsuń