Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

środa, 17 października 2012

Owsiane naleśniki z kurczakiem, serkiem topionym i orzechami


Gdy nie mam pomysłów na obiad robię naleśniki wytrawne. Dziś wzbogaciłam je pierwszy raz o orzechy włoskie. Pycha :)

Składniki na naleśniki:
150 g mąki
2 jajka
250 ml mleka
szczypta soli
woda mineralna lub zwykła woda

łyżka oleju
2 czubate łyżki płatków owsianych


składniki na farsz:
2 piersi z kurczaka
3 serki topione śmietankowe (kwadraty)
pół pora
sól, pieprz
10 dag mozzarelli albo żółtego sera
4 orzechy włoskie
łyżka płatków owsianych
olej do smażenia


Naleśniki: Mąkę przesiać, dodać jajka, mleko i sól. Zmiksować. Można dodać odrobinę gazowanej wody. Następnie dodajemy płatki owsiane i mieszamy. Ciasto nie może być za gęste.  Naleśniki smażyć na małej ilości oleju, wystarczy jedynie patelnię zwilżyć olejem. Wlewamy ciasto na patelnię i smażymy przez chwilę z obu stron. Czynność tę powtarzamy do wyczerpania ciasta.

Farsz: piersi z kurczaka gotujemy w bulionie. Gdy kurczak będzie ugotowany drobno go kroimy i podsmażamy na patelni z dodatkiem serków topionych. Dodajemy także drobno pokrojony por. Doprawiamy solą i pieprzem. Farsz rozsmarowujemy na naleśnikach i zwijamy w rulon. Posypujemy serem i układamy na wierzch orzechy włoskie. Zapiekamy około 15-20 minut  w 220 stopniach do roztopienia sera.
ciasto na naleśniki
farsz z kurczaka i serków topionych
smażymy naleśniki
smarujemy farsz
naleśniki zwijamy w ruloniki



naleśniki

Awangarda Smaku

4 komentarze:

  1. No co za pyszności! :D Owsiane jadłam dotychczas tylko na słodko, ale chyba to zmienię. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie fajne nadzienie;) pychotka, muszę wypróbować

    OdpowiedzUsuń
  3. to nadzienie to istna rewelacja!:D aż mi się buzia ucieszyła:) czegoś takiego nie znałam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię naleśniki w wersji wytrawnej :) Wyglądają bardzo smacznie, tylko dla mnie bez orzechów, bo nie przepadam ;)

    OdpowiedzUsuń