Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

czwartek, 25 października 2012

Proste ciasto z gruszkami i z cynamonem

Oto prościutkie ciasto z gruszkami. Nie jestem specjalistką pieczenia ciast, więc jak jakieś mi się cudem uda to od razu uznaję przepis za łatwy :) i godny polecenia :)

składniki:

2 szklanki przesianej mąki tortowej
1,5 szklanki cukru
1/2 kostki margaryny
5 jajek
4-5 łyżek kakao (dobrej jakości)
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
4 gruszki
1 opakowanie cukru waniliowego
1/5 szklanki oleju
łyżka bułki tartej
1 łyżeczka cynamonu 
cukier puder


Jajka rozbijamy oddzielając żółtka od białek. Gruszki myjemy, obieramy, usuwamy nasionka i kroimy w mniejsze kawałki. Margarynę rozpuszczamy w rondelku z cukrem i kakao. Zdejmujemy z ognia i dolewamy olej. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. Następnie ciągle mieszając dodajemy żółtka, cukier waniliowy, oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodajemy ubite białka i mieszamy drewniana łyżka. Ciasto wylewamy do tortownicy (natłuszczonej i obsypanej bułka tartą) Na wierzchu układamy kawałki gruszek i posypujemy cynamonem. Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 stopni C. ok 1 h. wystudzone ciacho posypujemy cukrem pudrem.


ciasto z gruszkami



Potrawy rozgrzewające

11 komentarzy:

  1. Najbardziej lubię właśnie takie proste ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam takie ciacha!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mi ucierańce nie chcą wychodzić, więc jak mi jakiś wyjdzie, to też zaraz uważam, że jest banalny :)
    Bardzo apetyczne Ci to ciacho wyszło :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Anonimowy9/01/2013

    a jakiej wielkosci uzywalas blaszki??

    OdpowiedzUsuń
  5. Anonimowy11/01/2013

    Twój przepis jest fantastyczny!
    To ciasto, które piekam najczęściej i ciągle znajomi się nim zajadają. Zawsze pytają, jak to możliwe, że potrafię niewiele ponad zagotowanie wody, a tu taka rewelacja. I zawsze im mówię skąd wzięłam przepis:-)
    Dzięki za taki hit w mojej kuchni.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wow! jest mi ogromnie miło. pozdrawiam serdecznie! i dziękuję za podzielenie się swoją opinią na moim blogu :)

      Usuń
  6. Anonimowy11/25/2013

    zajebiste :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Anonimowy11/29/2013

    dziś próbowalam zrobic te ciasto i niestety 2 razy zmarnowalam składniki :/ za chiny nie moglam rozpuscic 1,5 szklanki cukru w 1/2 kostki margaryny, ja nie wiem jak to innym moglo wyjść!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. na małym ogniu ciągle mieszając. Cukier to sprawa indywidualna, więc można też zmniejszyć ilość. będzie mniej słodkie ale może będzie Ci prościej wykonać

      Usuń
  8. Anonimowy9/04/2014

    mi tez 2 razy zrobił sie jeden wielki glut, roztopiłam całą kostke margaryny (250g) i wyszło :) z gluta tez wyszło ciasto ale nie wyrosło tak ładnie.

    OdpowiedzUsuń