składniki:
2 szklanki przesianej mąki tortowej
1,5 szklanki cukru
1/2 kostki margaryny
5 jajek
4-5 łyżek kakao (dobrej jakości)
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
4 gruszki
1 opakowanie cukru waniliowego
1/5 szklanki oleju
łyżka bułki tartej
1 łyżeczka cynamonu
cukier puder
Jajka rozbijamy oddzielając żółtka od białek. Gruszki myjemy, obieramy, usuwamy nasionka i kroimy w mniejsze kawałki. Margarynę rozpuszczamy w rondelku z cukrem i kakao. Zdejmujemy z ognia i dolewamy olej. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. Następnie ciągle mieszając dodajemy żółtka, cukier waniliowy, oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodajemy ubite białka i mieszamy drewniana łyżka. Ciasto wylewamy do tortownicy (natłuszczonej i obsypanej bułka tartą) Na wierzchu układamy kawałki gruszek i posypujemy cynamonem. Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 stopni C. ok 1 h. wystudzone ciacho posypujemy cukrem pudrem.
ciasto z gruszkami |
Najbardziej lubię właśnie takie proste ciasta :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie ciacha!:)
OdpowiedzUsuńMi ucierańce nie chcą wychodzić, więc jak mi jakiś wyjdzie, to też zaraz uważam, że jest banalny :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne Ci to ciacho wyszło :)
a jakiej wielkosci uzywalas blaszki??
OdpowiedzUsuńja piekłam w 25x30 :)
UsuńTwój przepis jest fantastyczny!
OdpowiedzUsuńTo ciasto, które piekam najczęściej i ciągle znajomi się nim zajadają. Zawsze pytają, jak to możliwe, że potrafię niewiele ponad zagotowanie wody, a tu taka rewelacja. I zawsze im mówię skąd wzięłam przepis:-)
Dzięki za taki hit w mojej kuchni.
wow! jest mi ogromnie miło. pozdrawiam serdecznie! i dziękuję za podzielenie się swoją opinią na moim blogu :)
Usuńzajebiste :)
OdpowiedzUsuńdziś próbowalam zrobic te ciasto i niestety 2 razy zmarnowalam składniki :/ za chiny nie moglam rozpuscic 1,5 szklanki cukru w 1/2 kostki margaryny, ja nie wiem jak to innym moglo wyjść!
OdpowiedzUsuńna małym ogniu ciągle mieszając. Cukier to sprawa indywidualna, więc można też zmniejszyć ilość. będzie mniej słodkie ale może będzie Ci prościej wykonać
Usuńmi tez 2 razy zrobił sie jeden wielki glut, roztopiłam całą kostke margaryny (250g) i wyszło :) z gluta tez wyszło ciasto ale nie wyrosło tak ładnie.
OdpowiedzUsuń