Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

środa, 14 listopada 2012

Domowe SUSHI :D


W moim mieście ciężko o świeżego i surowego łososia czy tuńczyka, dlatego zrobiłam wersję domowego sushi z wędzonym łososiem. Jestem wielkim fanem takich smaków. Chętnie chodzę do barów japońskich ale też zdarza mi się przygotowywać sushi w domu. Niestety nie jestem specjalistką w tej dziedzinie. Dla mnie najważniejsze jest, że mi smakuje. Walory wizualne są dla mnie na drugim miejscu :)

Składniki:
Mata bambusowa do rolowania
Nori – prasowane wodorosty (algi)
250 g Ryżu do sushi
4 łyżeczki Octu ryżowego
1,5 łyżeczki Cukru i pół łyżeczki soli
1 Ogórek zielony albo 1 awokado
1 Twarożek typu philadelphia
100 Wędzony łosoś
Wasabi – japoński zielony, bardzo ostry chrzan
Marynowany imbir
Sos sojowy
jasny i czarny sezam do ozdoby
Pałeczki i ostry nóż
Ryż:
Ryż moczymy około pół godziny w wodzie. Następnie ryż płuczemy pod bieżącą wodą ciągle mieszając, tak długo aż woda będzie przejrzysta (bo na początku jest mętna).  Płuczemy ostatni raz, nalewamy wody w proporcji mniej więcej 1:1.2 (ryż:woda). Czyli około 2 cm woda musi wystawać ponad ryż. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem kolo 15 minut do odparowania całej wody, na początku często mieszając. Ryż po ugotowaniu zostawiamy na 15 minut w garnku pod przykryciem, później  polewamy sosem i zostawiamy do ostygnięcia.
Sos do ryżu:
Na 0,5 kg ryżu potrzebujemy 7 łyżek octu ryżowego, 3-4 łyżki cukru, szczyptę soli (ilości na 0,5 kg ryżu), wszystko mieszamy w małym rondelku i podgrzewamy na malutkim ogniu mieszając do rozpuszczenia (nie gotujemy!). Ja przygotowałam 250 g ryżu, więc proporcje sosu się zmniejszają o połowę. Dodajemy do ugotowanego ryżu i delikatnie mieszamy. Przekładamy ryż do miski i zostawiamy pod przykryciem do ostygnięcia w chłodnym miejscu.
Sushi:
Nori smarujemy serkiem, kładziemy pasek ryżu, pasek wędzonego łososia oraz paseczek ogórka albo awokado. Żeby dobrze zrolować nori warto nasmarować brzegi ogórkiem albo awokado. Nori wtedy lepiej się sklei.  Następnie zwijamy matę bambusową tak by sushi się ładnie skleiło. Sushi kroimy bardzo ostrym nożem. Sushi jemy maczając w sosie sojowym z dodatkiem wasabi i imbirem.dekorujemy sezamem.









sushi 

3 komentarze:

  1. robię bardzo podobnie jak ty:)
    uwielbiam! sushi jest the best:D

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja jednak najbardziej lubię z surową rybą, ale to prawda że ciężko dostać rybę dobrej jakości. Muszę się w końcu kiedyś zebrać i też zrobić sushi w domu :)

    OdpowiedzUsuń