buchty / pampuchy |
Znacie jeszcze jakieś inne nazwy tych klusek?
Składniki:
50 dag Mąki pszennej
1 szklanka mleka
2 jaja
3 łyżki roztopionego masła
3 dag drożdży
pół łyżeczki soli (jeśli jemy buchty wytrawne, jeśli na słodko to dodajemy cukier). szczypta cukru
Ja podwoiłam ilość składników by wyszło więcej klusek.
Sporządzić rozczyn z ciepłego mleka, drożdży i niewielkiej ilości mąki i odrobiny cukru. wymieszane składniki przykrywamy ściereczką i odstawiamy na pół godziny w ciepłe miejsce, bez przeciągów. Rozczyn powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Następnie mąkę przesiać, dodać jaja oraz rozczyn z drożdży. Wymieszać. Potem dodać letnie roztopione masło, sól i wyrabiać drewnianą łyżką a potem rękoma. Po dokładnym wyrobieniu ciasta, powierzchnię ciasta wyrównać, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów do wyrośnięcia. Około 40 minut do 1 godziny. Gdy ciasto wyrośnie, delikatnie rozwałkować i wycinać kółka przy pomocy szklanki. Kluski układać na oprószonej mąką stolnicy. Ponownie ustawić w ciepłym miejscu, przykryć ścierką a gdy zaczną rosnąć gotować na parze. Ja użyłam parowara, ale można sobie pomóc, płócienną ściereczką, i obwiązać sznurkiem tak jak robiły nasze babcie :). Kluski podawać z sosem mięsno - grzybowym i najlepiej z kapustą :)
rozczyn |
wyrobione ciasto |
wycięte kółeczka |
gotowanie na parze |
Mam ostatnio małą obsesję na punkcie polskiej kuchni, porywam przepis.
OdpowiedzUsuńiście czeski zestaw:) mmmmmm
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie jedzenie
O matko jak ja ich dawno nie jadłem, kiedy moi dziadkowie robili je dość często :) Zawsze najpierw były z sosem, a później na deser ze śmietaną, cukrem i cynamonem :)
OdpowiedzUsuń