Okres poświąteczny to mój ulubiony czas, ponieważ bezkarnie mogę przetwarzać resztki jedzenia ze świąt i tworzyć nowe dania :)Podobne danie robię z naleśnikami i kurczakiem. Od biedy zawsze można kaczkę zamienić na tańszą wersję drobiu :)
Składniki na 6 sztuk:
40 dag pieczonej piersi z kaczki
6 papierów ryżowych
2 marchewki
por - zielona cześć
2 kwadratowe serki topione
sól, pieprz
natka pietruszki
Upieczoną kaczkę kroimy w kostkę. Marchewkę gotujemy do miękkości. Następnie marchewkę kroimy w kostkę i odstawiamy na później. Por kroimy w drobne krążki i podsmażamy na oleju, po usmażeniu zdejmujemy z patelni i dodajemy do marchewki. Na odrobinie oleju podsmażamy kaczkę pokrojoną w kostkę oraz serki topione, smażymy tak długo aż serki się rozpuszczą. Doprawiamy solą i pieprzem oraz posiekaną natką pietruszki. Papier ryżowy moczymy w gorącej wodzie przez 30 sekund. Następnie wyciągamy je z wody i osuszamy. Na każdym papierze układamy po łyżce marchewki z porem oraz kaczkę podsmażoną z serkami. rozsmarowujemy na papierze a następnie zwijamy jak krokiety czy gołąbki. I gotowe. Smakuje na zimno jak i na ciepło :)
pieczoną kaczkę kroimy w kostkę |
kaczkę smażymy z serkami topionymi |
spring rollsy z kaczką |
Ładna i potrafi gotować. Wyjdź za mnie
OdpowiedzUsuńno ale jesteś anonimem :)
UsuńAle ciekawy pomysł, jestem pod wrażeniem!
OdpowiedzUsuńpapier ryżowy namacza się parę sekund i do środka można dawać dosłownie wszystko! :)
UsuńJesteś bardzo ładna, a i fotka super :)
OdpowiedzUsuńZrobię to na przekąskę dla gości w drugie święto. Szkoda, że Ciebie wśród nich nie będzie. Wyglądasz świetnie, a prawie rozrywająca się sukienka przy guzikach sprawia, że fotka ma duży ładunek seksualności. Wiem co mówię i piszę - jako fotograf ślubny Toruń. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńdziękuję, fotografię robił także fotograf ślubny Opole ;) pozdrawiam serdecznie :) ;)
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńMam pytanie dot. tych spring rollsów. Ich zawartość ok, ale czy ten papier ryżowy tylko krótko namoczony w gorącej wodzie dobrze smakuje, a może przed podaniem lepiej je dać na głęboki olej, tak jak robi się sajgonki?
OdpowiedzUsuńmożna je usmażyć w głębokim oleju jak sajgonki, lecz ja podałam wersję fit, taką, jaką najbardziej lubię :)
Usuń