Oto bogata w różne smaki sałatka. Od słodkości daktyli po cierpkość orzechów i słoność sera i szynki. Te danie można serwować również jako przystawkę.
Składniki:
ulubiona sałata - u mnie moja kochana roszponka (może być też np. rukola)
kilka suszonych tureckich daktyli (pozbywamy się pestek)
kilka plasterków szynki szwarcwaldzkiej albo prosciutto
garść orzechów włoskich
1 duży pomidor albo kilka koktajlowych
1 ser z niebieską albo zielona pleśnią
sos balsamiczny albo zwyczajny winegret
olej do smażenia
Z daktyli usuwamy pestki i wkładamy paseczki sera lazurowego, zwijamy w plaster szynki i podsmażamy na odrobinie oleju z każdej strony. Na półmisku układamy sałatę, ósemki pomidorów, orzechy włoskie oraz podsmażone daktyle w szynce. Polewamy sosem balsamicznym albo innym ulubionym.
sałatka z daktylami, orzechami i lazurem |
pięknie podana, aż szkoda jeść :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam,
szana :)
mojej rodzince nie było szkoda jeść, wszamali w 3 sekundy ;)
UsuńZachęca wyglądem :)
OdpowiedzUsuńMNIAM pyszne!
OdpowiedzUsuń