Domowe pasztety i inne mięsne wyroby są o niebo lepsze od tych sklepowych. Przede wszystkim dlatego, że doskonale wiemy z czego one są zrobione.
Pasztet doskonale smakuje z marmoladą z cebuli, przepis znajdziecie tutaj: konfitura z czerwonej cebuli
Składniki:
1 cały kurczak ( u mnie 1,7 kg)
2 jajka
1 marchewka
1 pietruszka
2 czerstwe bułki najlepiej graham
500 ml mleka
2 cebule
4 łyżki masła
1 łyżka majeranku
1 liść laurowy
2 ziela angielskie
sól, pieprz
Kurczaka umyć i ugotować z marchwią, pietruszką, 1 cebulą oraz liściem laurowym, zielami angielskimi i solą. Następnie kurczaka ostudzić i obrać mięso od kości i skóry. Bułki namoczyć w ciepłym mleku. Drugą cebule obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle. Ugotowane mięso zemleć w maszynce do mielenia 2 razy razem z cebulą, marchewką i odciśniętymi od mleka bułkami. (pietruszki do pasztetu nie dodajemy). Dodać jajka, majeranek, sól i pieprz. Następnie wyrobić rękoma. Podłużną formę wyłożyć papierem do pieczenia i wypełnić mięsem. Piec w 180 stopniach C około 1 godziny. Podawać z karmelizowaną cebulą.
pasztet z kurczaka |
nie ma jak domowy pasztet,choć drobiowego nigdy nie robiłam
OdpowiedzUsuńkonfitura cebulowa genialny pomysł
Fantastyczny! Domowej roboty jest najlepszy!
OdpowiedzUsuńAle smakowitości. Polecam do tego yerba mate . Ja piję i jestem bardzo zadowolona. Są różne rodzaje, więc nigdy się nie znudzi ;)
OdpowiedzUsuńZastanawiam się nad konsystencją pasztetu, czy da się go rozsmarować?
OdpowiedzUsuńPoza tym wygląda naprawdę świetnie.
pasztet świetnie kroi się nożem, ale nie ma większych problemów żeby go także rozsmarować. gdyby był z wątróbek szłoby o wiele lepiej. ale postanowiłam zrobić jedynie z mięsa :) pozdrawiam :)
Usuńnie ma to jak dobry, domowy pasztecik:)
OdpowiedzUsuńno ba, my to wiemy najlepiej :)
Usuńooojj poprosze kawaleczek wygląda tak pysznie!
OdpowiedzUsuńWyszedł pysznie. Polecam! Zrobiłam dwie keksówki :)
OdpowiedzUsuńbaaaaaaaaardzo się cieszę. ja następnym razem nie będę dodawać do pasztetu marchewki. bo wydawał mi się za słodki. a Tobie?
OdpowiedzUsuńPrzepis super a pasztet pyszny zawsze gości u Mnie na świątecznym stole.Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPrzepis super,pasztet pyszny,zawsze gościu na Moim świątecznym stole.Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńA jak długo taki pasztecik może postać?
OdpowiedzUsuńtaki domowy wyrób nawet do tygodnia :)
Usuń