Składniki:
kilka kromek czerstwego, pełnoziarnistego chleba by wyłożyć dno naczynia (u mnie 4 szt.)
1 jajko
100 mleka (albo śmietanki)
1 łyżka roztopionego masła
szpinak - u mnie świeży - 2 opakowania
pomidory w puszce
pół ugotowanego kalafiora (można pominąć)
3 ząbki czosnku
pół cebuli
10 dag żółtego sera
garść orzechów włoskich albo piniowych
olej do smażenia
sól, pieprz
Wycinani skórki od kromek chleba. Kalafior gotujemy w osolonym wrzątku. W miseczce mieszamy jajko z mlekiem, roztopionym masłem, solą i pieprzem. Szpinak podsmażamy na oleju z pokrojoną w piórka cebulą oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawimy solą i pieprzem. Pomidory kroimy w kostkę. Naczynie żaroodporne wykładamy kromkami chleba bez skórki, zalewamy masą jajeczno-mleczną, następnie układamy różyczki ugotowanego kalafiora, podsmażony szpinak z cebulą i czosnkiem oraz pomidory z puszki. Całość posypujemy tartym, żółtym serem. Na wierzch układamy posiekane orzechy. :) Całość pieczemy w 200 stopniach C przez około 20 minut do roztopienia się sera.
wykładamy dno naczynia chlebem |
chleb zalewamy masą jajeczną |
chlebowy pudding ze szpinakiem i kalafiorem |
Pudding? Hmm,wart zastanowienia :)
OdpowiedzUsuńjak pięknie podane!
OdpowiedzUsuńtaki kuchenny bałagan, jak zwykle u mnie :-P
Usuń