Składniki:
1 kg boczku surowego
1 łyżka suszonego majeranku
świeży tymianek
świeży rozmaryn
główka czosnku
4 łyżki oleju
sól,
świeżo mielony pieprz
sól,
świeżo mielony pieprz
Boczek myjemy, osuszamy a następnie wcieramy w niego oliwę, sól, pieprz oraz zioła i przeciśnięty przez praskę czosnek. Odstawiamy boczek na całą noc do lodówki. Na następny dzień pieczemy w 190 stopniach około 40 minut.
pieczony boczek |
Moja Mama piecze boczus z kminkiem-jest tak dobry,ze nawet gdybym miala cwiczyc na silowni ze zdwojona sila,nie moge przestac go jesc.Fajnie przyprawy dodajesz,musi byc smaczny!
OdpowiedzUsuńmoja mama też piecze z kminkiem. chyba mamy bardzo mądre mamy :)
Usuńprzy takim boczusiu każda dieta poszłaby w siną dal;) mniam mniam mniam
OdpowiedzUsuńja robiłam na święta i zniknął pierwszy niż szynka ...
OdpowiedzUsuńto tak jak u mnie, wygrał gen ludzi pierwotnych :-P
Usuń