Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

sobota, 19 stycznia 2013

Sezamowe ciastka z daktylami


Już robiłam kiedyś podobne ciastka, tym razem zrobiłam z tureckimi daktylami. Są to ciastka " mniejsze zło" ponieważ nie zawierają cukru, mąki ani jajek. 

Składniki można dodać na oko :):
7 łyżek sezamu

4 łyżki płatków owsianych
kilka pokrojonych suszonych daktyli
1 łyżka ulubionych płatków śniadaniowych
1 łyżka suszonej żurawiny
2 garści posiekanych orzechów włoskich
1 łyżka słonecznika
kilka pokrojonych suszonych moreli 

1 - 2 łyżki wody
około 3 łyżek naturalnego miodu


Wszystkie sypkie składniki mieszamy ze sobą, na koniec dodajemy odrobinę wody a następnie miód. Na blaszkę dajemy papier do pieczenia, układamy po 1 łyżce gotową sezamową mieszankę. Ciastka pieczemy a w zasadzie suszymy w piekarniku w 160 stopniach C około 20 minut. Patrzymy by ciastka się nie spaliły a raczej jedynie stwardniały. 



Zimowe szaleństwa

4 komentarze:

  1. Robiłam kiedyś podobne tylko z różnymi płatkami, kokosem i rodzynkami ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jaka szkoda, że nie dodałam do nich kokosa! dzięki za pomysł :)

      Usuń
  2. A ja nie robilam,ale jadlam z kokosem-smaczne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Skorzystałam z Twojego przepisu i dodając ten komentarz zajadam się ciastkami-pyszne!!! Jeszcze ciepłe,bo dopiero wyjęte z piekarnika:)

      Usuń