Potrawa robiona specjalnie na konkurs "kreatywne gotowanie". Zadanie polegało na stworzeniu dania z 3 składników podstawowych: ziemniaki, łosoś i szpinak. Zobaczcie jak wyszło?
Składniki na 10 sztuk:
4 duże ziemniaki
4 łyżki tartego parmezanu albo innego twardego sera
2 żółtka
1 opakowanie mrożonego szpinaku w liściach (około 450 g)
100 g wędzonego łososia
kilka listków świeżego, młodego szpinaku do dekoracji
10 sztuk nitek szczypiorku
sól, pieprz
2 ząbki czosnku
olej do smażenia
Ziemniaki obieramy ze skórki, następnie ścieramy na tarce o dużych oczkach. Odciskamy z nich nadmiar wody. Następnie dodajemy 2 żółtka oraz tarty ser. Doprawiamy solą, pieprzem i mieszamy. Nakładamy do foremek od muffinek (najlepiej silikonowych), tak by w środku było gniazdko na farsz ze szpinaku. Pieczemy w 200 stopniach C około 15 minut, aż ziemniaki będą rumiane.
Na podgrzanym oleju smażymy szpinak, dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy solą i pieprzem. Szpinak nakładamy do upieczonych koszyczków z ziemniaków, następnie na farsz układamy paseczki łososia. Ze szczypiorku robimy ala uchwyt. Każdy koszyczek możemy udekorować liściem świeżego szpinaku
Fantastyczne,
OdpowiedzUsuńpiękne!:) wyglądają bardzo wykwintnie i elegancko, do tego zapewne jest pyszne, bo jest w tym wszystko co uwielbiam (oprócz czosnku).
OdpowiedzUsuńWróżę wygraną tym daniem!
Pozdrawiam:)
dzięki za dobre słowa :) pozdrawiam :)
UsuńArtystka z Ciebie! To nie pierwsza propozycja którą się zachwycam u Ciebie.Piękne te koszyczki:)
OdpowiedzUsuńoj, dziękuję za mile słowa :)
UsuńBardzo eleganckie. Ciekawie się prezetują :)
OdpowiedzUsuńboskie! i rzeczywiście zgadzam się, są bardzo eleganckie!:)
OdpowiedzUsuńbardzo apetyczne. wow.
OdpowiedzUsuńdziękuję, to takie podrasowane placki ziemniaczane, albo jak kto woli muffinki ziemniaczane. pozdrawiam :)
Usuńoch! wspaniałe!
OdpowiedzUsuńwyglądają uroczo i są z moich ulubionych składników!:)))
OdpowiedzUsuńagatab:)
w końcu wszystkie damy lubią szpinak i łososia :)
OdpowiedzUsuń