Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

poniedziałek, 4 lutego 2013

Walentynkowy deser z mascarpone


Ten deser poprawi humor nawet najbardziej humorzastym osobnikom :) a czemu jest walentynkowy? bo zawiera procenty :-P

krem:

80 g miękkiego masła lub margaryny
50 dag serka mascarpone
4 łyżki łyżki cukru pudru
8 łyżek mleka
1 cukier waniliowy
25 dag śmietany kremówki
3 łyżki czerwonego dżemu / marmolady

Ponadto:
słoiczek dżemu u mnie wiśniowy
słoiczek ulubionego dżemu (u mnie wiśniowy)

opakowanie biszkopcików
kilka kostek czekolady
cukierki cukiernicze do dekoracji
mozna dodac żelki oraz ciasteczka

wiórki kokosowe do dekoracji
100 ml esencji z kawy
6 łyżek likieru czekoladowego albo kawowego


Krem:Serek utrzeć z mlekiem, cukrem waniliowym oraz cukrem pudrem i miękką margaryną. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno w osobnej misce i połączyć z masą serową. Później ostrożnie wymieszać z dżemem. 

Na dnie pucharków układamy po parę biszkopcików i nasączamy je kawą oraz likierem. Na nasączone biszkopciki układamy krem. Dekorujemy wiórkami czekoladowymi (czekoladę trzemy na tarce), cukiereczkami, wiórkami kokosowymi oraz dżemem.

deser z mascarpone

5 komentarzy: