Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

piątek, 22 marca 2013

Jajka faszerowane suszonymi pomidorami, fetą i marchewką



Na Wielkanocnym stole obowiązkowe są faszerowane jajca. Dziś odsłona z cudownymi pomidorami suszonymi oraz fetą. Ładny kolor jajka zawdzięczają marchwi oraz paście paprykowej. Następne planuję zrobić z awokado oraz oliwkami i wasabi. Zobaczę, które lepsze? Chociaż chyba najlepsze są te zwykłe z majonezem i ze szczypiorkiem :) 

Składniki:
4 jajka ugotowane na twardo
3 szt. pomidorów suszonych z oliwy
1 mała marchewka
1 łyżeczka pasty paprykowej (można pominąć)
około. 2 łyżek sera typu feta
 świeżo mielony pieprz
szczypiorek
3 łyżki majonezu
4 łyżki naturalnego jogurtu. 


Jajka przekrawamy na połówki i wydrążamy żółtka, które mieszamy na gładką masę z ugotowaną marchewką, fetą oraz majonezem i pastą paprykową. Doprawiamy pieprzem. Wypełniamy białka. Pomidorki suszone drobno siekamy i układamy na wierzch każdego jajka. Z majonezu i jogurtu robimy sos do polania jajek. Dekorujemy szczypiorkiem.


jajka faszerowane suszonymi pomidorami, fetą i marchwią

5 komentarzy:

  1. Piękne i pewnie niesamowicie pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no jeśli ktoś uwielbia suszone pomidory tak jak ja to muszą mu smakować ;)

      Usuń
  2. Nie wpadlabym na to,zeby tak skomponowac farsz-bardzo ciekawie brzmi!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. z początku miały być zwykłe marchewkowe, ale w szale gotowania zawsze wychodzi coś innego i dobrze bo końcowy efekt zwykle jest udany :)

      Usuń
  3. np ba, ostatnie sztuki poszły dziś na śniadanie :) kolejne zamierzam zrobić z awokado, oliwkami i wasabi :)

    OdpowiedzUsuń