Na Wielkanocnym stole obowiązkowe są faszerowane jajca. Dziś odsłona z cudownymi pomidorami suszonymi oraz fetą. Ładny kolor jajka zawdzięczają marchwi oraz paście paprykowej. Następne planuję zrobić z awokado oraz oliwkami i wasabi. Zobaczę, które lepsze? Chociaż chyba najlepsze są te zwykłe z majonezem i ze szczypiorkiem :)
Składniki:
4 jajka ugotowane na twardo
3 szt. pomidorów suszonych z oliwy
1 mała marchewka
1 łyżeczka pasty paprykowej (można pominąć)
około. 2 łyżek sera typu feta
świeżo mielony pieprz
szczypiorek
3 łyżki majonezu
4 łyżki naturalnego jogurtu.
Jajka przekrawamy na połówki i wydrążamy żółtka, które mieszamy na gładką masę z ugotowaną marchewką, fetą oraz majonezem i pastą paprykową. Doprawiamy pieprzem. Wypełniamy białka. Pomidorki suszone drobno siekamy i układamy na wierzch każdego jajka. Z majonezu i jogurtu robimy sos do polania jajek. Dekorujemy szczypiorkiem.
jajka faszerowane suszonymi pomidorami, fetą i marchwią |
Piękne i pewnie niesamowicie pyszne:)
OdpowiedzUsuńno jeśli ktoś uwielbia suszone pomidory tak jak ja to muszą mu smakować ;)
UsuńNie wpadlabym na to,zeby tak skomponowac farsz-bardzo ciekawie brzmi!
OdpowiedzUsuńz początku miały być zwykłe marchewkowe, ale w szale gotowania zawsze wychodzi coś innego i dobrze bo końcowy efekt zwykle jest udany :)
Usuńnp ba, ostatnie sztuki poszły dziś na śniadanie :) kolejne zamierzam zrobić z awokado, oliwkami i wasabi :)
OdpowiedzUsuń