Składniki na kotlety rybne:
4 filety z morszczuka (kiedyś robiłam także z miruny)
3 jajka ( do kotletów i do panierki)
pęczek koperku
łyżka soku z cytryny
1 duża cebula
szczypiorek
1 czerstwa bułka namoczona w ciepłym mleku
bułka tarta do panierki
mąka do panierki
sól, pieprz cytrynowy
Dodatkowo:
bułki na hamburgery (ilość wg uznania)
1 pomidor
pół zielonego ogórka
parę plasterków żółtego sera (można pominąć)
kilka liści sałaty
Mięso z ryby drobno siekamy tasakiem albo miksujemy przy pomocy blendera. (ja posiekałam tasakiem a potem zmiksowałam blenderem). Mieszamy mięso z jajkiem, bułką namoczoną w mleku, podsmażoną cebulką, solą, pieprzem cytrynowym, koperkiem i szczypiorkiem. Formujemy w dłoniach kotleciki, obtaczamy w mące, jajku oraz bułce tartej, smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron, na małym ogniu.
Hamburgery: Bułki do hamburgerów podpiekamy z plasterkiem sera przez 5 minut w piekarniku w 190 stopniach C. Następnie na bułce układamy liść sałaty, kotlet, plaster pomidora, plasterki ogórka. Przykrywamy drugą połówką bułki i zajadamy :)
kotlety rybne |
Ten przepis zdecydowanie trzeba wypróbować-bardzo mi się podoba takie połączenie:)
OdpowiedzUsuńPysznie i zdrowo, z przepisu skorzystam, takiego fishburgera mogę bez obaw podac dziecku :)
OdpowiedzUsuńczy ty wiesz, że jesteś genialna!!??:D w życiu bym nie wpadła, żeby z rybnych kotlecików zrobić burgera:) banalny, prosty, ale jakże znakomity pomysł! dzięki za oświecenie;)
OdpowiedzUsuń