Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

piątek, 12 kwietnia 2013

Domowe fishburgery

Tradycje na piątkową rybkę trzeba podtrzymywać :) z rybnych kotletów, które miałam na obiad postanowiłam zrobić fishburgery na kolację :) myślę, że to jest świetny sposób by zachęcić dzieci do jedzenia ryb.

Składniki na kotlety rybne:
4 filety z morszczuka  (kiedyś robiłam także z miruny)
3 jajka ( do kotletów i do panierki)
pęczek koperku
łyżka soku z cytryny
1 duża cebula
szczypiorek
1 czerstwa bułka namoczona w ciepłym mleku
bułka tarta do panierki
mąka do panierki
sól, pieprz cytrynowy


Dodatkowo:
bułki na hamburgery (ilość wg uznania)
1 pomidor
pół zielonego ogórka
parę plasterków żółtego sera (można pominąć)
kilka liści sałaty

Mięso z ryby drobno siekamy tasakiem albo miksujemy przy pomocy blendera. (ja posiekałam tasakiem a potem zmiksowałam blenderem). Mieszamy mięso z jajkiem, bułką namoczoną w mleku, podsmażoną cebulką, solą, pieprzem cytrynowym, koperkiem i szczypiorkiem. Formujemy w dłoniach kotleciki, obtaczamy w mące, jajku oraz bułce tartej, smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron, na małym ogniu. 


Hamburgery: Bułki do hamburgerów podpiekamy z plasterkiem sera przez 5 minut w piekarniku w 190 stopniach C. Następnie na bułce układamy liść sałaty, kotlet, plaster pomidora, plasterki ogórka. Przykrywamy drugą połówką bułki i zajadamy :)
kotlety rybne
Fast Good!

3 komentarze:

  1. Ten przepis zdecydowanie trzeba wypróbować-bardzo mi się podoba takie połączenie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie i zdrowo, z przepisu skorzystam, takiego fishburgera mogę bez obaw podac dziecku :)

    OdpowiedzUsuń
  3. czy ty wiesz, że jesteś genialna!!??:D w życiu bym nie wpadła, żeby z rybnych kotlecików zrobić burgera:) banalny, prosty, ale jakże znakomity pomysł! dzięki za oświecenie;)

    OdpowiedzUsuń