Smak dzieciństwa, domowy obiad jak u mamy :) Zastanawiam się czemu tak rzadko je robię? Przecież ja uwielbiam sos koperkowy! Do mięsa dodałam dziki czosnek, który urozmaicił smak całej potrawy.
Składniki:
- 500 g mielonego mięsa, wołowego, wieprzowego albo mieszanego (najlepiej zmielić samemu albo poprosić sprzedawcę)
- 1 jajko
- 1 cebula drobno posiekane i podsmażone
- tarta bułka
- sól, pieprz
- wiązanka świeżego czosnku niedźwiedziego (można pominąć)
Sos:
- 2 - 3 yżki kwaśnej śmietany
- duża wiązanka świeżego koperku
- 2 - 3 łyżki mąki pszennej
- sól, pieprz
Ponadto:
- mąka do obtoczenia pulpetów
Zmielone mięso dobrze wymieszać z jajkiem, podsmażoną cebulą,odrobiną bułki tartej, posiekanym czosnkiem niedźwiedzim oraz doprawić solą i pieprzem. W garnku zagotować osoloną wodę. Wody powinno być mało, tylko tyle by zakryć pulpety. Formować pulpety w dłoniach, obtoczyć je w mące (otrzepujemy je z nadmiaru mąki) i gotować we wrzątku. Gotować na małym ogniu pod przykryciem około 20 minut. Następnie wyjąć pulpety i do wywaru gdzie się gotowały dodać posiekany koperek. Gotować 5 minut. Śmietanę wymieszać z mąką i wlać do garnka. Chwilkę gotujemy. Doprawić solą i pieprzem. Pulpety włożyć do sosu.
pulpety |
wyglądają bardzo delikatnie:)jest pysznie!
OdpowiedzUsuńDZIĘKUJĘ, ZROBIŁAM TAKIE JAK MOJA MAMA ZAWSZE ROBI :)
UsuńChoć nigdy dotąd nie miałam okazji poznać smaku niedźwiedziego czosnku,to intuicja mi podpowiada,że pulpety są bardzo dobre:)
OdpowiedzUsuńczosnek niedźwiedzi smakuje jak skrzyżowanie szpinaku z czosnkiem. jest bardziej delikatny
UsuńWyglądają super, nie miałam jeszcze okazji jeść takich, chętnie pokombinuję u siebie:)
OdpowiedzUsuńCzosnku niedźwiedziego nie można pominąć, jest tak pyszny, że szkoda by było :-)
OdpowiedzUsuń