Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

wtorek, 25 czerwca 2013

Pizzerinki z wiejską kiełbasą i oliwkami


Chętnie jedzą je dzieci ale dorośli także. Ciasto wyszło mi bardzo puszyste. Dodatki do mini pizzy można dodać jakiekolwiek. Gdy nie mam pomysłu chętnie je robię z resztek jakie znajdę w lodówce :-P

Składniki na ciasto:
400 g mąki
30 g drożdży
4 łyżki oliwy z oliwek
2/3 szklanki mleka rozcieńczonego z wodą (pół na pół) oryginalnie powinien być rosół
pół łyżeczki soli
jajko do posmarowania ciasta

Dodatki:
200 g wiejskiej kiełbasy
150 g żółtego sera
2 pomidory
garść oliwek
pół cebuli
(można dodać pieczarki, ja nie miałam)
świeże ulubione zioła (u mnie oregano) lub suszone


Ciasto: Mąkę wsypać do dużej miski, dodać sól i rozkruszone drożdże oraz przyprawy. Zrobić wgłębienie i dodać oliwę z oliwek i trochę rozcieńczonego z wodą mleka. Wyrabiać ciasto dodając stopniowo resztę wody z mlekiem.Odstawić w ciepłe miejsce na około 1h. Rozwałkować na placek o grubości ok. 1 cm. Wyciąć koła o średnicy około np. przy pomocy miski o średnicy ok. 10 cm. 

Na ciasto nakładamy cebulę pokrojoną w piórka, żółty ser, plasterki kiełbasy, plaster pomidora oraz oliwki. Pieczemy w 220 stopniach ok. 20 minut. Najlepiej obserwować nasze pizzerinki w trakcie pieczenia. Gotowe mini pizze udekorować świeżą bazylią albo oregano bądź suszonymi ziołami.

pizzerinki z kiełbasą i oliwkami
 

7 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Zapraszam do zabawy w Liebster Award-nominowałąm Twojego bloga,szczegóły u mnie
      http://agusiowegotowanie.blogspot.co.uk/

      Usuń
  2. pyszny pomysł:) chętnie bym zjadła takie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. cos dla mnie ..poprosze o jedna :))

    OdpowiedzUsuń
  4. wyczuwam weekendowe pieczenie pizzerinek w mojej kuchni... :))

    OdpowiedzUsuń
  5. nie ma co super przepis i smak:) ja uzylam kielbaski wiejskiej od kani, tej bez konserwantow, sparwdzila sie wiec jak cos polecam innym:)

    OdpowiedzUsuń