Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

piątek, 27 grudnia 2013

Cytrynowy miodownik z kaszą manną (Stefanka)

W tym roku wybrałam najlepsze ciasta na święta, czyli takie, które spokojnie mogłam przygotować parę dni wcześniej. Piernik i miodownik są smaczne nawet po tygodniu. Miodownik zrobiłam z kremem na kaszy mannie. Tak jak, robiła moja mama gdy byłam jeszcze dzieckiem. Inna nazwa tego ciasta to ponoć Stefanka. Ale u mnie w domu ciasto te nazywamy zwyczajnie - ciastem miodowym :)


Składniki na ciasto (3 płaty):
3 szklanki  tortowej
4 łyżki mleka
1 kostka masła
4 łyżki miodu
3 żółtka

1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka sody oczyszczonej


Składniki na krem:
1 l mleka 3,2 %
1/2 szklanki cukru 
120 g masła
1 cukier waniliowy

2 żółtka
1 szklanka kaszy manny
2 łyżki soku z cytryny
Ciasto: Wszystkie składniki ciasta dobrze zagniatamy. Następnie dzielimy na 3 części. Każdą z nich wykładamy na blaszkę o wymiarach 30 x 20 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy na złoto przez około 15 minut w temperaturze 160 stopni.
Krem: W garnku zagotowujemy 3,5 szklanki mleka. W misce ucieramy na białą masę żółtka z cukrem, i cukrem waniliowym. Następnie wlewamy resztę mleka, sok z cytryny i mieszamy. Następnie wlewamy stopniowo przygotowaną masę jajeczną i wsypujemy kaszę mannę .Całość gotujemy na małym ogniu do zgęstnienia. Potem odstawiamy do wystygnięcia.

Mleko zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym oraz masłem. Odstawiamy z ognia i wsypujemy kaszę mannę, energicznie mieszając. Dodajemy sok z cytryny. Gotujemy chwilkę aż masa zgęstnieje. Odstawiamy do wystygnięcia. Krem dzielimy na 3 części.
Finał: Upieczone placki przekładamy kremem. Wierzch ciasta także smarujemy kremem i dekorujemy np.  polewą czekoladową. Albo tak jak ja posypać czarnym sezamem. Ciasto jest dobre po 3 dniach aż skruszeje, a po tygodniu nadal jest świeże i smaczne. :)



stefanka

5 komentarzy:

  1. Uwielbiam ciasta z dodatkiem kaszy manny ! Są takie delikatne ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam ... ciasto super :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ooo, ciekawe urozmaicenie ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam miodownik, pycha ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  5. Jadłam kiedyś ciasto z kremem z kaszą manną, ale sama nigdy takiego nie upiekłam. Będę musiała przetestować ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń