Składniki na ciasto (3 płaty):
3 szklanki tortowej
4 łyżki mleka
1 kostka masła
4 łyżki miodu
3 żółtka
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Składniki na krem:
1 l mleka 3,2 %
1/2 szklanki cukru
120 g masła
1 cukier waniliowy
2 żółtka
2 żółtka
1 szklanka kaszy manny
2 łyżki soku z cytryny
Krem: W garnku zagotowujemy 3,5 szklanki mleka. W misce ucieramy na białą masę żółtka z cukrem, i cukrem waniliowym. Następnie wlewamy resztę mleka, sok z cytryny i mieszamy. Następnie wlewamy stopniowo przygotowaną masę jajeczną i wsypujemy kaszę mannę .Całość gotujemy na małym ogniu do zgęstnienia. Potem odstawiamy do wystygnięcia.
Mleko zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym oraz masłem. Odstawiamy z ognia i wsypujemy kaszę mannę, energicznie mieszając. Dodajemy sok z cytryny. Gotujemy chwilkę aż masa zgęstnieje. Odstawiamy do wystygnięcia. Krem dzielimy na 3 części.
Mleko zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym oraz masłem. Odstawiamy z ognia i wsypujemy kaszę mannę, energicznie mieszając. Dodajemy sok z cytryny. Gotujemy chwilkę aż masa zgęstnieje. Odstawiamy do wystygnięcia. Krem dzielimy na 3 części.
Finał: Upieczone placki przekładamy kremem. Wierzch ciasta także smarujemy kremem i dekorujemy np. polewą czekoladową. Albo tak jak ja posypać czarnym sezamem. Ciasto jest dobre po 3 dniach aż skruszeje, a po tygodniu nadal jest świeże i smaczne. :)
stefanka |
Uwielbiam ciasta z dodatkiem kaszy manny ! Są takie delikatne ;)
OdpowiedzUsuńMniam ... ciasto super :)
OdpowiedzUsuńooo, ciekawe urozmaicenie ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam miodownik, pycha ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńJadłam kiedyś ciasto z kremem z kaszą manną, ale sama nigdy takiego nie upiekłam. Będę musiała przetestować ten przepis :)
OdpowiedzUsuń