Tłusty czwartek – w kalendarzu chrześcijańskim ostatni czwartek przed wielkim
postem, znany także jako zapusty. W tym dniu dozwolone jest objadanie się. Najpopularniejsze
potrawy to pączki i faworki, u nas zwane chrustem. Koniecznie smażone na
smalcu. Staropolskie przysłowie mówi: Powiedział
Bartek, że dziś tłusty czwartek, a Bartkowa uwierzyła, dobrych pączków
nasmażyła. Według jednego z przesądów, jeśli ktoś w tłusty czwartek nie zje
ani jednego pączka – w dalszym życiu nie będzie mu się wiodło.
Składniki:
1 gotowe ciasto
francuskie
cukier puder do posypania
cukier puder do posypania
Faworki z
ciasta francuskiego robimy podobnie jak te tradycyjne. Tniemy na paski, w
każdym robimy nacięcie i przewlekamy. Pieczemy w ok. 200 stopniach przez 10
minut. Aż zrobią się złote. Jeszcze gorące sowicie posypujemy cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz