Chleb z samych ziaren nazywany także chlebem życia. Nie zawiera mąki, cukru, jajek ani drożdży. Podaję wersję bez glutenu. Ale jeśli nie zwracasz uwagę na gluten - możesz użyć płatków żytnich. Być może nasiona babki płesznik i chia są dla Ciebie nowością? Ale warto je wypróbować. Na pewno zakochasz się w nich jak ja. Nasiona te zaliczane są do produktów SUPER FOOD. Kupisz je w sklepach z półkami ze zdrową żywnością.
Wersja bez glutenu
Składniki:
Wersja bez glutenu
Składniki:
90 g ziaren słonecznika
60 g pestek dyni
100 g ziaren siemienia lnianego
140 g płatków ryżowych albo gryczanych
70 g orzechów (laskowe/migdały/ziemne)
50 g nasion chia (można zastąpić żurawiną)
4 łyżki nasion babki płesznik
1 łyżeczka soli
1 łyżka miodu
3 łyżki oleju ryżowego / lnianego albo rzepakowego
330-350 ml wody
Do misy wsypujemy ziarna, płatki, nasiona. Dodajemy sól, miód, tłuszcz. Mieszamy ze sobą składniki i wlewamy wodę, kontrolując konsystencję masy. Konsystencja powinna być zwarta i lekko wilgotna. Formę keksówkę smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy do środka ciasto, ugniatając je łyżką i wyrównując wierzch chleba. Formę przykrywamy ściereczką i zostawiamy na minimum 2 godziny w ciepłym miejscu. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Formę wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy (a raczej wysuszamy) przez 30 minut. Następnie odwracamy formę dnem do góry i pieczemy chleb jeszcze 20 minut.Upieczony chleb cierpliwe studzimy przed krojeniem. W przeciwnym wypadku będzie się kruszył.
Zdrowe przepisy zawsze warte spróbowania!
OdpowiedzUsuńoczywiście ;) :D
Usuńuwielbiam ten chleb,dodaje do niego suszona zurawine albo troche rodzynek,nadaje sie jedzenia bez dodatkow jako snack.Uzywam oleju kokosowego i masla klarowanego oraz babki jaowatej zamiast plesznika.Za kazdym razem wychodzi.Posypuje sezamem po werzchu.
OdpowiedzUsuńbardzo ciekawe sugestie. dziękuję
UsuńA zamiast platkow gryczanych i ryzowych mozna dodac owsiane lub jaglane? :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie. Chyba najlepszy będzie z jakimś delikatnym dodatkiem np Almette albo bez dodatków.
OdpowiedzUsuńOh my goodness! Awesome article dude! Many thanks, However I am going through difficulties with your
OdpowiedzUsuńRSS. I don't know why I am unable to subscribe to it.
Is there anybody getting identical RSS problems? Anyone who knows the answer will you kindly respond?
Thanks!!
I wanted to thank you for this excellent read!!
OdpowiedzUsuńI certainly enjoyed every little bit of it. I have you book-marked to check out new things
you post?
You made various nice points there. I did a search on the subject and found a good number of folks will have the same opinion with your
OdpowiedzUsuńblog.