Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

środa, 16 września 2015

Chleb same ziarna. Bez mąki, bez glutenu


Chleb z samych ziaren nazywany także chlebem życia. Nie zawiera mąki, cukru, jajek ani drożdży. Podaję wersję bez glutenu. Ale jeśli nie zwracasz uwagę na gluten - możesz użyć płatków żytnich. Być może nasiona babki płesznik i chia są dla Ciebie nowością? Ale warto je wypróbować. Na pewno zakochasz się w nich jak ja. Nasiona te zaliczane są do produktów SUPER FOOD. Kupisz je w sklepach z półkami ze zdrową żywnością. 

Wersja bez glutenu

Składniki:
90 g ziaren słonecznika
60 g pestek dyni
100 g ziaren siemienia lnianego
140 g płatków ryżowych albo gryczanych
70 g orzechów (laskowe/migdały/ziemne)
50 g nasion chia (można zastąpić żurawiną)
4 łyżki nasion babki płesznik
1 łyżeczka soli
1 łyżka miodu
3 łyżki oleju ryżowego / lnianego albo rzepakowego
330-350 ml wody

Do misy wsypujemy ziarna, płatki, nasiona. Dodajemy sól, miód, tłuszcz. Mieszamy ze sobą składniki i wlewamy wodę, kontrolując konsystencję masy. Konsystencja powinna być zwarta i lekko wilgotna. Formę keksówkę smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy do środka ciasto, ugniatając je łyżką i wyrównując wierzch chleba. Formę przykrywamy ściereczką i zostawiamy na minimum 2 godziny w ciepłym miejscu. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Formę wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy (a raczej wysuszamy) przez 30 minut. Następnie odwracamy formę dnem do góry i pieczemy chleb jeszcze 20 minut.Upieczony chleb cierpliwe studzimy przed krojeniem. W przeciwnym wypadku będzie się kruszył.










10 komentarzy:

  1. Zdrowe przepisy zawsze warte spróbowania!

    OdpowiedzUsuń
  2. Anonimowy4/30/2016

    uwielbiam ten chleb,dodaje do niego suszona zurawine albo troche rodzynek,nadaje sie jedzenia bez dodatkow jako snack.Uzywam oleju kokosowego i masla klarowanego oraz babki jaowatej zamiast plesznika.Za kazdym razem wychodzi.Posypuje sezamem po werzchu.

    OdpowiedzUsuń
  3. Anonimowy4/22/2017

    A zamiast platkow gryczanych i ryzowych mozna dodac owsiane lub jaglane? :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda bardzo apetycznie. Chyba najlepszy będzie z jakimś delikatnym dodatkiem np Almette albo bez dodatków.

    OdpowiedzUsuń
  5. Anonimowy5/09/2019

    Oh my goodness! Awesome article dude! Many thanks, However I am going through difficulties with your
    RSS. I don't know why I am unable to subscribe to it.
    Is there anybody getting identical RSS problems? Anyone who knows the answer will you kindly respond?
    Thanks!!

    OdpowiedzUsuń
  6. Anonimowy5/16/2019

    I wanted to thank you for this excellent read!!

    I certainly enjoyed every little bit of it. I have you book-marked to check out new things
    you post?

    OdpowiedzUsuń
  7. Anonimowy6/08/2019

    You made various nice points there. I did a search on the subject and found a good number of folks will have the same opinion with your
    blog.

    OdpowiedzUsuń