Cykoria znana była już w starożytności. Jednak uprawa jej rozpoczęła się końcem XIX w. w Belgii. Cykoria niegdyś uważana była za roślinę magiczną i służyła do uprawiania czarnej magii. Rosnąca w ciemnościach, jasna i krucha, wprawiała niejednego w zgrozę. Uczucie to opisane zostało w sformułowaniu (do dziś zresztą używanego) „mieć cykorię”, czyli po prostu bać się. Kolejną ciekawostką związaną z cykorią jest fakt, że jest ona substytutem kawy. Jej długie korzenie po ususzeniu i zmieleniu są wyśmienitym zamiennikiem kawy, a co więcej bogatym w minerały i witaminy. Cykoria w kuchni może występować w dwojakiej roli – jako głównego składnika potrawy, jak i dodatku. W tej pierwszej, rewelacyjnie sprawdza się jako baza do zupy. W roli dodatku cykoria najczęściej sprawdza się w sałatkach ponieważ ma lekki gorzkawy smak.
Składniki:
2 cykorie
1 cebula, 1 ząbek czosnku
3 małe ziemniaki
1 mała żółta papryka
por (biała część)
1 szklanka mleka kokosowego
2 szklanki bulionu warzywnego
50 ml białego wina
1 łyżka masła
2 szczypty kurkumy, sól, biały pieprz
150 g sera halloumi
W garnku rozgrzewamy masło, na którą wrzucamy pokrojoną w
kostkę cebulę, por, cykorię, ziemniaki, paprykę i czosnek, smażymy przez kilka
minut. Dolewamy wino i smażymy aż wyparuje. Podsmażone warzywa zalewamy
bulionem i gotujemy do momentu aż wszystko będzie zupełnie miękkie. Ugotowane
warzywa miksujemy na gładki krem. Garnek zdejmujemy z ognia, dodajemy mleko
kokosowe i dokładnie mieszamy. Doprawiamy kurkumą, solą i białym pieprzem.
Podajemy z grillowanym serem albo z boczkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz