Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

poniedziałek, 21 grudnia 2015

Miodowe śledzie z rodzynkami z whisky i cynamonem

Miałam wolną niedzielę od niepamiętnych czasów! Trzeba było ten fakt uczcić w kuchni 
Emotikon smileZrobiłam, więc 4 świąteczne propozycje. Musiałam zwolnić się z jednej pracy żeby znaleźć czas na gotowanie i bloga. Od tej pory mam nadzieję, że nie będę Was już więcej kulinarnie zaniedbywać :) 

Oto propozycja na słodkie śledzie. Jeśli nie lubisz rodzynek, na pewno przekona Cię whisky, w którym były moczone ;)

Składniki:
500 g solonych filetów śledziowych (2 tacki matjasów)
1 czerwona cebula
1,5 łyżeczki cynamonu
3 łyżki miodu albo syropu z agawy
1 garść rodzynek
olej słonecznikowy albo ryżowy
100 ml whisky
Pieprz do smaku
1 duże jabłko
Świeże gałązki natki pietruszki do dekoracji




Whisky podgrzewamy w garnuszku. Następnie rodzynki moczymy w alkoholu. Obraną cebulę kroimy w drobną kostkę. Na rozgrzanym oleju szklimy cebulę, dodajemy miód, pieprz, cynamon i rodzynki, mieszamy i zdejmujemy z ognia. Odstawiamy do wystygnięcia. Mieszamy sos ze śledziami. Odstawiamy na całą noc do lodówki. Śledzie podajemy na dużych plastrach jabłka i dekorujemy natką pietruszki


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz