Święta dla większości to czas grzesznych pokus kulinarnych.
Ale nie dla mnie. Staram się nawet w tym wyjątkowym okresie dbać o swoje
zdrowie. W swoim menu staram się wyeliminować cukier do zera. Zastępuję go np.
syropem z agawy. Syrop z agawy jest środkiem słodzącym produkowanym w Meksyku. Ma
przyjemny smak, porównywalny ze słabym miodem. Jest około trzykrotnie słodszy
od cukru, jednocześnie posiadając od czterech do pięciu razy niższy indeks
glikemiczny od miodu, dzięki czemu ma swoje honorowe miejsce na mojej półce w
kuchni. Nabyć go można w sklepie z
ekologiczną i zdrową żywnością SKLEP SMAKOSZ
Składniki:
500 g mąki pszennej typ 650
ok. 400 - 500 g syropu z agawy
2 łyżki kakao
2 łyżki roztopionego masła
1 duże jajko
2 -3 saszetki przyprawy korzennej do piernika
½ łyżeczki sody (im więcej sody, tym bardziej urosną
pierniki)
Dodatkowo:
dekoracje przy pomocy: pisaków cukrowych, lukru, gotowych cukiereczków dekoracyjnych,
barwników spożywczych i masy cukrowej
Syrop podgrzewamy w garnku. Następnie dodajemy przyprawę korzenną (ilość wedle uznania) oraz
przesiane kakao. Dokładnie mieszamy i pozostawiamy do ostygnięcia. Następnie do
wystudzonej masy przesiewamy mąkę, sodę i mieszamy drewnianą łyżką. Potem dodajemy
jajko i masło, wyrabiamy ciasto. Ciasto próbujemy czy oby nie jest za słodkie albo za mało słodkie? Ciasto wałkujemy, podsypujemy mąką, by uniknąć
lepienia. Wałkujemy na ok. 4 – 5 mm, wycinamy pierniczki przy pomocy foremek i
układamy na blaszy wyłożonej papierem do pieczenia. Pierniczki pieczemy ok.
10-15 minut w 180 stopniach C. Następnie studzimy. Gotowe pierniczki dekorujemy
wg uznania przy pomocy lukru i gotowych dekoracji cukrowych. Pierniki
przechowujemy w zamkniętym pojemniku.
Piękne i bardzo apetyczne :)
OdpowiedzUsuń