Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

środa, 9 grudnia 2015

Świąteczne pierniki z syropem z agawy


Święta dla większości to czas grzesznych pokus kulinarnych. Ale nie dla mnie. Staram się nawet w tym wyjątkowym okresie dbać o swoje zdrowie. W swoim menu staram się wyeliminować cukier do zera. Zastępuję go np. syropem z agawy. Syrop z agawy jest środkiem słodzącym produkowanym w Meksyku. Ma przyjemny smak, porównywalny ze słabym miodem. Jest około trzykrotnie słodszy od cukru, jednocześnie posiadając od czterech do pięciu razy niższy indeks glikemiczny od miodu, dzięki czemu ma swoje honorowe miejsce na mojej półce w kuchni. Nabyć go można w sklepie z ekologiczną i zdrową żywnością SKLEP SMAKOSZ

Składniki:
500 g mąki pszennej typ 650
ok. 400 - 500 g syropu z agawy
2 łyżki kakao
2 łyżki roztopionego masła
1 duże jajko
2 -3 saszetki przyprawy korzennej do piernika
½ łyżeczki sody (im więcej sody, tym bardziej urosną pierniki)

Dodatkowo:
dekoracje przy pomocy: pisaków cukrowych, lukru,  gotowych cukiereczków dekoracyjnych,
barwników spożywczych i masy cukrowej



Syrop podgrzewamy w garnku. Następnie dodajemy przyprawę korzenną (ilość wedle uznania) oraz przesiane kakao. Dokładnie mieszamy i pozostawiamy do ostygnięcia. Następnie do wystudzonej masy przesiewamy mąkę, sodę i mieszamy drewnianą łyżką. Potem dodajemy jajko i masło, wyrabiamy ciasto. Ciasto próbujemy czy oby nie jest za słodkie albo za mało słodkie? Ciasto wałkujemy, podsypujemy mąką, by uniknąć lepienia. Wałkujemy na ok. 4 – 5 mm, wycinamy pierniczki przy pomocy foremek i układamy na blaszy wyłożonej papierem do pieczenia. Pierniczki pieczemy ok. 10-15 minut w 180 stopniach C. Następnie studzimy. Gotowe pierniczki dekorujemy wg uznania przy pomocy lukru i gotowych dekoracji cukrowych. Pierniki przechowujemy w zamkniętym pojemniku. 








1 komentarz: