Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

poniedziałek, 4 stycznia 2016

JAGLUSZKO ciasto bez cukru, mąki, mleka i jajek



Deser bez cukru, mąki, mleka i jajek czy w ogóle jest możliwy? TAK! może dupy nie urywa jak czekolada nadziewana, ale jeśli masz nowe postanowienie na Rok 2016, że uciekać będziesz od cukru i glutenu, to ten przepis jest dla Ciebie! A jak zrealizować postanowienia noworoczne? o to kilka rad:

  1.  Znajdź w sobie motywację
  2. Sprecyzuj swój cel.- Powinien być mierzalny, realny i ekscytujący
  3. Cel zapisany łatwiej zrealizować. Zapisz sobie postanowienia i powieś w widocznym miejscu
  4. Wizualizuj. Zobacz siebie oczami wyobraźni w miejscu docelowym
  5. Warto mieć plan.. Wypisz wszystkie kroki, przybliżą Cię do zdobycia Twojego celu
  6. Termin przydatności. Data podjętej decyzji nie ma żadnego wpływu w realizowaniu jej. Daj sobie czas na przemyślenia i refleksje
  7. Zdeklaruj się publicznie co chcesz osiągnąć. - Deklaracje publiczne mają olbrzymią moc sprawczą. 
Więcej o realizowaniu postanowień noworocznych na mojej nowej stronie Strona poświęcona zdobywaniu sukcesu w każdym obszarze Twojego życia SUKCESOMANIA - ZAPRASZAM! 


Składniki:
400 g surowej kaszy jaglanej
1,5 kg słodkich jabłek
1 łyżeczka cynamonu
1 garść wiórków kokosowych
Masę dosłodzić można 2 łyżkami miodu, syropu daktylowego. Albo domową konfiturą ze śliwek, bez cukru ( 1/2 słoika)



Kaszę płuczemy, potem zalewamy na 5 minut wrzątkiem. Następnie odcedzamy z wody. Jabłka obieramy z woskowanych skórek i ścieramy  na tarce. Kaszę, jabłka i cynamon mieszamy w dużej misce. Możemy dosłodzić miodem albo syropem z agawy.  Połowę masy przekładamy do keksówki (dł.30 cm)  wyłożonej papierem. Nakładamy 1 warstwę konfitury bez cukru (jeśli chcemy) i wykładamy pozostałą warstwę masy. Dokładnie dociskamy dłonią.  Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190°C i pieczemy ok. 70 minut do zezłocenia się wierzchu. Ciasto wyciągamy. W tym czasie wiórki kokosowe prażymy na suchej patelni aż się zezłocą. Gotowymi wiórkami posypujemy ciasto.




3 komentarze:

  1. Anonimowy1/05/2016

    Ciekawe.
    Kasza napęcznieje i zmięknie w piekarniku od wilgoci z jabłek i tej wody, w której będzie wcześniej moczona? To wystarczy?

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawy przepis :) Sprawdzimy jak wyjdzie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pochwal się jak wyszło. ja teraz będę robić z bananami i kakao :)

      Usuń