Kasza jest
łatwa w przyrządzeniu, powszechnie dostępna, tania i można podawać ją z wieloma
daniami w różnych kombinacjach smakowych. Z czym smakuje najlepiej? Z
pieczonymi burakami! Jeśli po świętach zostały Wam kiszone buraki, także można
je zastosować w tej sałatce. Swoją wersję przygotowałam na imprezę sylwestrową.
Dlatego dodałam magiczny, odtruwający składnik: ostropest. Ostropest zawiera
Flawonolignany, które wykazują działanie oczyszczające z toksyn, odtruwające i
ochronne dla wątroby. Preparaty zawierające flawonolignany zalecane są w
długotrwałej terapii chorób wątroby wywołanych alkoholizmem, a także w leczeniu
wirusowego zapalenia wątroby typu A, B i C. Ale dość dietetycznego bełkotu!
Na przyjęciu poznałam wiele
wartościowych i pozytywnie zakręconych ludzi. Bawiliśmy się przednio. Niestety
powrót okazał się feralny, gdyż miałam z tatą wypadek samochodowy (wpadliśmy w
poślizg), ale jesteśmy cali i zdrowi - to najważniejsze! Czas odczarować
początek Nowego Roku, najlepiej smaczną sałatką... :)
Składniki
300 g kaszy pęczak
2 -3 duże upieczone (albo ugotowane) buraki
2 -3 ogórki konserwowe albo kiszone
150 g sera feta albo bałkańskiego (ser solankowy)
1 pęczek natki pietruszki albo 1 łyżka suszonego lubczyku
sól
sos:
1/4 szklanki oleju ryżowego albo oliwy z oliwek
2 łyżki octu balsamicznego
1 łyżeczka pieprzu
Kaszę pęczak płuczemy następnie gotujemy do miękkości w osolonym wrzątku (wg zaleceń producenta). Ugotowaną kaszę studzimy. Składniki na sos mieszamy ze sobą. Upieczone albo ugotowane wcześniej buraki, obieramy z łupin i i kroimy w kostkę. W kostkę kroimy także ogórki oraz ulubiony ser solankowy. Dodajemy posiekaną natkę, sos następnie wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Sałatka gotowa! Do swojej sylwestrowej wersji dodałam 2 łyżki mielonego ostropestu. Sałatka dobrze prezentuje się w wysokich lampkach do wina.
Widzę smacznie rozpoczęty Nowy Rok :)
OdpowiedzUsuń