38 stopni temperatury ciała a ja spędzam 2 dni
na targach „kobiety w centrum”. Wiem, wiem, powinnam leżeć w łóżku, ale to był
debiut mojej firmy SUKCESOMANIA. Było ciężko ale dałam radę. Klienci chwalili mnie, za sympatyczność. Typowy mężczyzna pewnie umarłby z 3 razy ! :-P Po powrocie z
targów nastał czas zadbania o swoje zdrowie i poszły w ruch naturalne antybiotyki jakimi są cebula i czosnek. Polecam tę zupę na okres przejściowy zimowo – wiosenny stawia na nogi, nawet umierających mężczyzn ;)
Zupa krem cebuli
Składniki:
5 dużych
cebul
ok. 1 l
bulionu warzywnego
185 ml (3/4
szklanki) wytrawnego cydru
4 łyżki masła
klarowanego
2 duże
ziemniaki
sól, pieprz
suszony
tymianek
suszony
estrogen
do podania:
podsmażone piórka cebuli, chipsy z jarmużu
Cebulę kroimy
w piórka. Czosnek siekamy w kostkę. Podsmażamy na maśle klarowanym. Dodajemy w
kostkę ziemniaki. Chwilkę całość podsmażamy. Następnie dodajemy bulion oraz
cydr i gotujemy ok. pół godziny (aż ziemniaki będą miękkie). Zupę blendujemy,
zostawiając odrobinę cebuli. Jeśli krem będzie zbyt rzadki, można dodać
włoszczyznę z bulionu albo mleko kokosowe. Doprawiamy solą, pieprzem oraz ziołami.
Podajemy z chipsami jarmużu.
Chipsy z jarmużu
Składniki:
dowolna ilość
jarmużu
sól
(najlepiej himalajska)
tłuszcz
nierafinowany do wysokich temperatur (np. kokosowy)
Liście
jarmużu myjemy, szarpiemy na wygodne do chrupania kawałki. Na posmarowanym
olejem papierze do pieczenia, posmaruj każdy kawałek niewielką ilością oleju,
posyp solą i zapiekaj w piekarniku w temperaturze ok. 150 stopni (termoobieg)
przez 4-7minut. Uwaga, pilnuj ich, szybko się palą! Gotowe chipsy powinny
zachować zielony kolor oraz osiągnąć odpowiednią chrupkość.
Ciekawy pomysł na zupę :)
OdpowiedzUsuńPolecam blog pełen zdrowej inspiracji http://kcalmar.com/blog/
OdpowiedzUsuńNiesamowicie ciekawa zupa!
OdpowiedzUsuńTakich smaków to ja nie znałam, ciekawe i odważne danie, super muszę to wypróbować.
OdpowiedzUsuń