Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

wtorek, 17 kwietnia 2012

Ale jaja! Jajka w cieście francuskim. Propozycja na śniadanie do przyrządzenia przez panów dla swoich lubych

moja publikacja w super TV


Każda kobieta chciałaby być obudzona przez swojego partnera takim śniadaniem….:)


Składniki:
opakowanie gotowego ciasta francuskiego
jajka - ilość wg uznania
plasterki wiejskiej kiełbasy
szczypiorek
śmietana 12% albo 18%
ser (może być żółty, pleśniowy  albo mozzarela)
sól, pieprz
odrobinę masła albo margaryny


Piekarnik nagrzewamy do 200 st. Potrzebujemy foremki do muffin, (najlepsze są silikonowe albo ceramiczne, żaroodporne naczynia). Ścianki foremek smarujemy margaryną, następnie oblepiamy ciastem francuskim tak, żeby nie została żadna szparka oraz wywijamy ciasto na brzegi (tak jak na fotografii). Na dno ciasta kładziemy plasterek dobrej kiełbasy, potem ostrożnie wlewamy jajko, tak by żółtko było całe. Dookoła żółtka polewamy odrobiną śmietany. Jajka posypujemy solą i pieprzem oraz szczypiorkiem. Na sam wierzch kładziemy sery. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy do ścięcia się białka i żółtka. Przed podaniem wyjmujemy z foremek i podajemy na ciepło. Przepis znalazłam w Internecie. Ja jedynie udoskonaliłam dodatkami.


Jajka w cieście francuskim

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz