Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

wtorek, 17 kwietnia 2012

Musaka po polsku (z kapustą)


Składniki:
500 g mięsa mielonego
3 łyżki oleju
2 ząbki czosnku
300 g pieczarek
2 średnie cebule
200 g kiszonej kapusty
2 jajka
100 g śmietany 18 %
3 łyżki ketchupu
1 kg ziemniaków
Tłuszcz do wysmarowania naczynia żaroodpornego
Sól i pieprz, czerwona, ostra, czerwona papryka


Mięso mieszamy z 2 łyżkami oleju, posiekanym czosnkiem oraz solą i pieprzem.
Pokrojone pieczarki i cebulę podsmażamy na oleju, po chwili dodajemy kapustę i na końcu mięso i wszystko dusimy przez około 30 min.
Jajka mieszamy ze śmietaną, ketchupem, solą i pieprzem oraz papryką. Połowę masy  sosu wlewamy do mięsa z kapustą a połowę pozostawiamy.

Gotujemy na pół miękko ziemniaki, następnie kroimy w plasterki. Smarujemy tłuszczem naczynie. Układamy kolejno warstwami: ziemniaki, mięso z kapustą. Polewamy resztą sosu.
Pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 200 stopni C.
Za wierzch musaki można posypać startym serem.
Musaka po polsku z kapustą

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz