Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

wtorek, 17 kwietnia 2012

Pierogi z kaszą gryczaną i mięsem

Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mąki
1 jajko
½ szklanki mleka
1 łyżka oleju
¼ szklanki gorącej wody
Szczypta soli

Farsz:
2 woreczki kaszy gryczanej kupiec
250 dag mięsa mielonego (najlepiej poprosić panią ekspedientkę w sklepie o zmielenie mięsa np. gulaszowego)
Parę pieczarek
Mała cebula
Sól, pieprz 
Olej do smażenia
Farsz: gotujemy kaszę, na oleju podsmażamy drobno pokrojone pieczarki z cebulką.  Następnie mieszamy kaszę z surowym mięsem i  pieczarkami i cebulką

Ciasto. Wysypać mąkę na stolnicę, wbić jajko i zagnieść elastyczne ciasto dodając wodę oliwę i sól. Ciasto partiami rozwałkować, wykrawać krążki np. szklanką, na każde kółeczko nakładać porcję farszu. Następnie zalepić.
Pierogi gotować w osolonym wrzątku, na małym ogniu do momentu wypłynięcia – nie przykrywać pokrywką. Pierogi można okrasić tłuszczem. 
Pierogi z kaszą i mięsem


4 komentarze:

  1. Anonimowy1/31/2014

    Co za słodka dziewczyna! Cud miód i paluszki lizać :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Anonimowy1/31/2014

    No i jakie smaczne cztery babeczki na zdjęciu profilowym - ach ten róż... :)

    Poza tym dziś na obiad robiłem takie pierożki MNIAM! (jedyna modyfikacja to do farszu łyżka smalcu z gęsi, łyżka sosu sojowego i łyżka sosu ostrygowego - dla wzbogacenia smaku i mięso miałem indycze mielone)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. róż to wymysł fotografa, na co dzień jest mi obcy :) Twoja modyfikacja brzmi wyśmienicie :)

      Usuń