Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

poniedziałek, 16 kwietnia 2012

Tatar z polędwicy wołowej (nie mylić z tatarami Kazańskimi :p)

Bez tej zakąski nie wyobrażam sobie żadnego polskiego wesela ani zabawy sylwestrowej. :) 

Składniki
0,5 kg świeżej, posiekanej drobno polędwicy wołowej
3 średnie ogórki konserwowe albo kiszone (wg upodobań)
1 duża cebula
3 duże grzybki marynowane (najlepiej podgrzybki)
pieprz
przyprawa maggi (czyste szaleństwo z mojej strony ;) )
3 żółtka

Świeże mięso drobno siekamy nożem. Następnie mięsko mieszamy z 2 żółtkami, dodajemy pieprz i łyżkę przyprawy maggi. Przyprawione mięso dajemy do okrągłej, małej salaterki i używamy jej jako formy do nadania kształtu. W środku wykonujemy wgłębienie na trzecie żółtko. Cebulę, ogórki i grzybki drobno siekamy i dekorujemy gotowy tatar.  Jedząc tatar mieszamy z żółtkiem i cebulą, ogórkiem oraz grzybkami. Danie idealne na zakrapiane imprezy ;)

Tatar z polędwicy wołowej

1 komentarz:

  1. Anonimowy8/29/2013

    pychaaaaaaaaaaaaa jak za dawnych lat, prawdziwy klasyczny tatar!

    OdpowiedzUsuń