składniki:
gotowe ciasto francuskie,
pierś z kurczaka,
żółty ser,
żółty ser,
szynka parmeńska lub salami ,
pieczarki,
natka pietruszki,
białko z jajka,
białko z jajka,
Przyprawy.
Gotowe ciasto francuskie dzielimy na 2 części. Po bokach ciasto przecinamy w paseczki o szerokości około 2– 3 cm i około 6 cm długości. Rozbijamy pierś z kurczaka, posypujemy z obu stron solą i pieprzem, kładziemy na ciasto, dodajemy plasterki sera,szynki parmeńskiej lub salami i pieczarki oraz posypujemy natką pietruszki.Zaplatamy paski na przemian w formę warkocza, zostawiając przy tym odstępy by pierś mogła odparować w trakcie pieczenia. Na wierzch warkocza smarujemy białkiem z jajka. Pieczemy w 190 stopniach w piecyku około 30 minut. Kurczak dobrze smakuje z ketchupem.
Warkocz z piersi kurczaka w cieście francuskim |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz