Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

niedziela, 6 maja 2012

Niespodzianka :-P

Jest to sposób na przygotowanie zwykłej kaszanki w bardziej elegancki sposób ;)


Składanki na 2 porcje:
4 kaszanki z kaszy gryczanej
pół kilo wątróbki drobiowej albo wieprzowej (jeśli kaszanka ma w sobie dużo wątróbki - możemy zrezygnować z dodatkowej porcji podrobów)
2 duże cebule
sól
gałka muszkatołowa
pieprz
musztarda
olej do smażenia

Cebulę kroimy w piórka, podsmażamy na oleju i zalewamy odrobiną wody i smażymy aż woda wyparuje a cebula stanie się wpół miękka. Wątróbkę myjemy, oczyszczamy z błon i dodajemy do cebuli. Podsmażamy około 2 minuty i po chwili dodajemy kaszankę obraną z kiszki, pokrojoną w plasterki. Wszystko smażymy. Na koniec dodajemy 2 szczypty gałki muszkatołowej, odrobinę soli i pieprzu wg uznania. Podajemy z musztardą i chlebkiem, albo tostami. Żeby uzyskać ładny kształt kaszanki na talerzu, kaszankę ubijamy łyżką do małej miseczki i wysypujemy na talerz jak piaskową babkę :)
Smażona kaszanka z cebulą




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz