Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

sobota, 11 sierpnia 2012

Kurczak w cieście francuskim z suszonymi pomidorami ("warkocz")

Jest to pomysł na efektowne danie. Nie jest trudne do wykonania a robi wrażenie wśród gości.

składniki na 2 porcje:
gotowe ciasto francuskie,
2 piersi z kurczaka,
2 plastry żółtego sera
2 plastry szynki lub szybki parmeńskiej albo salami

2 duże pieczarki
natka pietruszki
białko z jajka
Sól, pieprz, mielona papryka
oliwa do smażenia
Na oliwie podsmażamy plastry pieczarek z dodatkiem soli i pieprzu. Gotowe ciasto  francuskie dzielimy na 2 części. Po bokach ciasto przecinamy w paseczki o szerokości około 2– 3 cm i około 6 cm długości.  Rozbijamy pierś z kurczaka, posypujemy z obu stron solą i pieprzem oraz mieloną papryką.  Pierś kładziemy na ciasto następnie plaster szynki, plaster sera, paseczki suszonych pomidorów oraz plastry pieczarek. Na całość układamy natkę pietruszki. Zaplatamy paski ciasta na przemian w formę warkocza, zostawiając przy tym odstępy by pierś mogła odparować w trakcie pieczenia. Na wierzch warkocza smarujemy białkiem z jajka. Pieczemy w 190 stopniach w piecyku około 30 minut. Kurczak dobrze smakuje z ketchupem.

kurczak w cieście francuskim

paski ciasta francuskiego zaplatamy na przemian


4 komentarze:

  1. Lubię takie ciasto z niespodzianką :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ślicznie się prezentuje, bardzo lubię połączenie kurczaka z suszonymi pomidorami :)

    OdpowiedzUsuń
  3. rewelacyjny pomysł :) zapisane do wykonania :)

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo ciekawy warkocz:)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń