Składniki:
1 kg dojrzałych pomidorów ( u mnie malinówki z działki)
ćwiartka kurczaka (może być inne mięso np. wołowina z kością),
2 marchewki,
1 pietruszka
kawałek selera,
por,
liść laurowy,
2 ziela angielskie,
pieprz, sól,
2 łyżki margaryny
ok. 3 łyżki śmietany
1 łyżka mąki pszennej
bazylia albo natka pietruszki
Kurczaka umyć, zalać zimną wodą, dodać ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz i zagotować. Wyłowić szumowiny. Dodać obrane i umyte warzywa. Całość gotować na małym ogniu do miękkości mięsa i warzyw. W drugim garnku rozpuścić margarynę, dodać pokrojone w ósemki pomidory i dusić przez kilka minut aż puszczą sok i zrobi się z nich ciapka ;) Gotowe pomidory przetrzeć przez sito i dodać do zupy.Śmietanę wymieszać z mąką i dodać do zupy. Chwilę gotować. Podawać z makaronem lub ryżem. U mnie makaron świderki. Udekorować świeżą bazylia albo natka pietruszki.
pomidorowa ze świeżych pomidorów |
Ze świeżych warzyw wszystko jest najlepsze. ;-)
OdpowiedzUsuńZazdroszczę pomidorów z działki, dawno nie jadłem prawdziwego pomidora :)
OdpowiedzUsuńnajbardziej lubie właśnie taka pomidorową!:) nie ma jak świeże pomidory
OdpowiedzUsuń