Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

środa, 8 sierpnia 2012

Szybka tarta z borówkami

Ponieważ bardzo długo w mojej lodówce zalegały borówki postanowiłam wykorzystać je do tej tarty. A, że nie chciało mi się wyrabiać ciasto na tartę postanowiłam pójść na łatwiznę i wykorzystać kruszone herbatniki :-P

Składniki:

1 litr borówek amerykańskich
2 szklanki pokruszonych herbatników (pół na pół zwykłe z kakaowymi)
kostka stopionego masła
2 łyżki cukru
puszka schłodzonego mleka skondensowanego
4 żółtka
sok z 1 cytryny
1 cukier waniliowy200 ml schłodzonej śmietanki kremówki 36% 

Spód: rozgrzać piekarnik do 175 stopni C. Herbatniki kruszymy na piasek, dodajemy masło i cukier, i wyrabiamy masę. Masę wykładamy na dno tortownicy (u mnie naczynie na tartę). Pieczemy 10 minut i wyjmujemy do ostygnięcia. 

Masa: połączyć mleko skondensowane z żółtkami i dodać sok z 1 cytryny oraz cukier waniliowy. Bardzo dokładnie wymieszać mikserem. Następnie połowę borówek wymieszać z masą. Gotową masę rozsmarować na podpieczonym spodzie i ułożyć pozostałą połowę borówek na wierzch tarty. Piec 15 minut. Po upieczeniu czekamy aż wystygnie a następnie chowamy tartę do lodówki do stężenia. Można zajadać z bitą śmietaną ale to są dodatkowe kalorie :) 
Tarta z borówkami na herbatnikach
 "Sprawdzone miejsce z sadzonkami roślin owocowych www.naszekrzewy.pl"

2 komentarze:

  1. Świetny pomysł na szybką słodkość. Chętnie zjadłabym kawałek :-) Ale taki większy niż mniejszy;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. prosta, szybka tarta:) wspaniała

    OdpowiedzUsuń