Przepis mam od mamy, te ciasto robi furorę u nas w rodzinie.
Ciasto z kiwi
Składniki biszkopt:
5 jajek
¾ szklanki cukru
1 łyżeczka octu + łyżeczka proszku do pieczenia albo sody oczyszczonej
4 łyżki stołowe mąki tortowej (pszennej)
1 łyżka stołowa mąki ziemniaczanej
Składniki masa: 100 g masła
2 op. kisielu cytrynowego
1 opakowanie galaretki agrestowej
Składniki pianka:
100 g śmietany 30 %
2 op. galaretki agrestowej
ponadto: kiwi
Biszkopt: białka ubić ze szczyptą soli mikserem, następne do ubitych białek dodajemy cukier ciągle miksując. żółtka
wymieszać z octem i proszkiem do pieczenia albo sodą i zaczekać aż
pojawi się piana (5 min),następnie żółtka dodać do białek - mieszać
mikserem,
potem dodać przesianą mąkę – uwaga mąkę miksujemy na najniższych obrotach! Pieczemy w 190 stopniach C. około 20 min.
Masa: kisiele ugotować w 3 szklankach wody. Do gorącego kisielu wsypać galaretkę, dodać masło, wymieszać mikserem i wystudzić.
Pianka: galaretki rozpuścić w 2 szklankach wrzącej wody. Śmietankę ubić. Dodać tężejącą galaretkę.
Ciasto z kiwi: Ostudzony
biszkopt przekroić wzdłuż. Jeden płat ciasta posmarować masą. Ułożyć
plasterki kiwi. Przykryć drugim biszkoptem. Wyłożyć piankę, udekorować
plasterkami kiwi i schłodzić w lodówce.
|
Fajnie wygląda, zwłaszcza ta zielona pianka :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smakowicie :]]
OdpowiedzUsuńAle... po pierwsze - galaretka z dodatkiem kiwi podobno nie tężeje?
I czy kiwi nie gorzknieje w tym cieście? (- tu pytam, bo już mi dwa razy się tak zdarzyło i teraz obawiam się robić ciacha z tym owocem _-_)
Pozdrawiam!
N.
robiłam to ciasto wielokrotnie i zawsze się udaje. w kremie, galaretce nie ma kiwi, owoc jest tylko położony między biszkoptem a kremem oraz na wierzchu, więc wszystko ładnie tężeje. owoce są słodziutkie, nie zmieniają smaku na gorzki. robiłam też wersję deseru w pucharkach bez biszkoptu, także na moim blogu. polecam ten przepis!:)
UsuńDzięki za odpowiedź! :D
UsuńW takim razie zapisuję sobie i przy okazji na pewno wypróbuję (no, po prostu MUSZĘ mieć w przepiśniku w końcu jakieś dobre ciacho z kiwi, haha ;P)
Pozdrawiam!
N.
to prawda, absolutnie obłędne ciasto! genialnie wygląda
OdpowiedzUsuńIle ma sie piec ciasto i w jakiej temperaturze
OdpowiedzUsuńbiszkopt pieczemy w 190 stopniach C. około 20 min. jest w opisie :)
Usuńw skladnikach na biszkopt jest podane ze potrzeba 3/4 cukru, ale w wykonianiu nie ma ani slowa w ktorym momencie go dodac?!
OdpowiedzUsuńto prawda. przepraszam. cukier wsypujemy do ubitych białek. juz poprawiam przepis
UsuńJakie wymiary blaszki?
OdpowiedzUsuń30 x 30 albo 30 x 40 może być :)
Usuń