Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

czwartek, 13 września 2012

Ciasto z obłędnym kiwi

Przepis mam od mamy, te ciasto robi furorę u nas w rodzinie.

Ciasto z kiwi


Składniki biszkopt:
5 jajek
¾ szklanki cukru
1 łyżeczka octu + łyżeczka proszku do pieczenia albo sody oczyszczonej
4 łyżki stołowe mąki tortowej (pszennej)
1 łyżka stołowa mąki ziemniaczanej
Składniki masa:
100 g masła
2 op. kisielu cytrynowego
1 opakowanie galaretki agrestowej

Składniki pianka:
100 g śmietany 30 %
2 op. galaretki agrestowej

ponadto: kiwi


Biszkopt:

białka ubić ze szczyptą soli mikserem, następne do ubitych białek dodajemy cukier ciągle miksując.
żółtka wymieszać z octem i proszkiem do pieczenia albo sodą i zaczekać aż pojawi się piana (5 min),następnie żółtka dodać do białek  - mieszać mikserem,
potem dodać przesianą mąkę – uwaga mąkę miksujemy na najniższych obrotach! Pieczemy w 190 stopniach C. około 20 min.

Masa:
kisiele ugotować w 3 szklankach wody.
Do gorącego kisielu wsypać galaretkę, dodać masło, wymieszać mikserem i wystudzić.

Pianka:
galaretki rozpuścić w 2 szklankach wrzącej wody. Śmietankę ubić. Dodać tężejącą galaretkę.

Ciasto z kiwi:
Ostudzony biszkopt przekroić wzdłuż. Jeden płat ciasta posmarować masą. Ułożyć plasterki kiwi. Przykryć drugim biszkoptem. Wyłożyć piankę, udekorować plasterkami kiwi i schłodzić w lodówce. 




ciasto kiwi

11 komentarzy:

  1. Fajnie wygląda, zwłaszcza ta zielona pianka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo smakowicie :]]

    Ale... po pierwsze - galaretka z dodatkiem kiwi podobno nie tężeje?
    I czy kiwi nie gorzknieje w tym cieście? (- tu pytam, bo już mi dwa razy się tak zdarzyło i teraz obawiam się robić ciacha z tym owocem _-_)

    Pozdrawiam!
    N.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. robiłam to ciasto wielokrotnie i zawsze się udaje. w kremie, galaretce nie ma kiwi, owoc jest tylko położony między biszkoptem a kremem oraz na wierzchu, więc wszystko ładnie tężeje. owoce są słodziutkie, nie zmieniają smaku na gorzki. robiłam też wersję deseru w pucharkach bez biszkoptu, także na moim blogu. polecam ten przepis!:)

      Usuń
    2. Dzięki za odpowiedź! :D

      W takim razie zapisuję sobie i przy okazji na pewno wypróbuję (no, po prostu MUSZĘ mieć w przepiśniku w końcu jakieś dobre ciacho z kiwi, haha ;P)

      Pozdrawiam!
      N.

      Usuń
  3. to prawda, absolutnie obłędne ciasto! genialnie wygląda

    OdpowiedzUsuń
  4. Anonimowy12/24/2013

    Ile ma sie piec ciasto i w jakiej temperaturze

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. biszkopt pieczemy w 190 stopniach C. około 20 min. jest w opisie :)

      Usuń
  5. Anonimowy12/30/2013

    w skladnikach na biszkopt jest podane ze potrzeba 3/4 cukru, ale w wykonianiu nie ma ani slowa w ktorym momencie go dodac?!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to prawda. przepraszam. cukier wsypujemy do ubitych białek. juz poprawiam przepis

      Usuń
  6. Anonimowy12/23/2015

    Jakie wymiary blaszki?

    OdpowiedzUsuń