Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

piątek, 28 września 2012

Pieczony pstrąg w bukiecie ziół i czosnku



pstrąg w ziołach i czosnku
Moje jedne z popisowych dań pod hasłem przewodnim: " przez żołądek do serca..." ;) Podstawa tego dania to świeża natka pietruszki, bazylia i czosnek.

Składniki na 2 porcje:
2 całe pstrągi
4 ząbki czosnku
wiązanka natki pietruszki
4 łodygi tymianku
dużo świeżej bazylii (najlepiej cała doniczka)
2 gałązki rozmarynu
4 łodygi tymianku
kilka liści szałwii (można pominąć)
sól (u mnie morska jodowana)
pieprz
2 łyżki masła 
1 cytryna

Pstrągi myjemy pod wodą. Suszymy ręcznikiem papierowym. Skrapiamy ryby sokiem z cytryny. Nacieramy czosnkiem przeciśniętym przez praskę, solą, pieprzem na zewnątrz jak i w środku ryby. Do środka ryby dajemy duuuuuuużą wiązankę ziół. Podstawa to natka pietruszki i bazylia. Możemy dodać też trochę rozmarynu, tymianku, szałwii... Rybkę zawijamy w folię aluminiową i pieczemy  około 30 minut w 190 stopniach C. Po upieczeniu możemy rybkę posmarować masłem ziołowo - czosnkowym własnej roboty. Rybkę skrapiamy cytryną, jemy ze świeżym chlebem. Nadzienie z ziół jest najlepsze w tej rybce:)


do środka ryby dajemy zioła
zawijamy ryby w folię




6 komentarzy:

  1. uwielbiam pstrąga z mnóstwem ziół,sama często kupuję świeżego pstrąga w Lidlu i piekę na grillu.

    OdpowiedzUsuń
  2. cudowna rybka, pieknie podana achhh jak mi ślinka kapie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. piekny rybek i cytrynka musi byc pyyyyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Muszę przyznać, że nigdy nie piekłem pstrąga, chyba czas to w końcu nadrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mam nadzieję że skosztuję tego specjału już w najbliższym czasie :) zrobię identycznie tylko z grilla :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda smakowicie :) u mnie było by to fajne na śniadanko :) Ale czy skosztuje tego mój mąż ? jak zrobimy to zobaczymy:)

    OdpowiedzUsuń