Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

poniedziałek, 17 września 2012

Pizza ziemniaczana-alternatywa dla pizzy i placków ziemniaczanych

 

W poprzednim poście udostępniłam przepis na mini pizze na ziemniaczanych plackach. wtedy też pomyślałam, żeby zrobić takie danie na całej blasze jak tradycyjną pizzę. I też tak uczyniłam :)

Składniki na ciasto ziemniaczane:

4 - 5 ziemniaków
1 cebula
sól, pieprz,
3 łyżki oleju
suszone zioła: tymianek, rozmaryn, kolendra, majeranek, czosnek, mielona papryka, mielona gorczyca

1 jajko
odrobina mąki
przecier pomidorowy

Składniki na pizze wg uznania, u mnie:

4 - 5 pieczarek
1 cebula
1 papryka
3 - 4 pomidory
opakowanie oliwek
1 papryczka chili
żółty ser
ser pleśniowy z niebieską pleśnią

suszone oregano
sól, pieprz

Surowe ziemniaki trzemy na tarce koniecznie o grubych oczkach, mieszamy je z jajkiem i odrobiną mąki, solimy, doprawiamy pieprzem i ulubionymi ziołami. Ziemniaki wylewamy do naczynia wyłożonego papierem do pieczeniami, wyrównujemy masę i skrapiamy olejem. Pieczemy w piekarniku około 20 minut w 200 sto pniach C.
Gdy spód ziemniaczany upieczemy to smarujemy go koncentratem pomidorowym. Na patelni smażymy pieczarki i cebulę, doprawiamy je solą i pieprzem. Na ziemniaczany placek wykładamy pieczarki, żółty ser, plastry pomidorów, paprykę i papryczkę chili oraz oliwki. Na wierzch układamy ponownie żółty ser i ser pleśniowy, posypujemy suszonym oregano. Zapiekamy całość w 220 stopniach C około 20 minut.


upieczony ziemniaczany spód


pizza na ziemniaczanym spodzie



7 komentarzy:

  1. Też mi taka pizza chodziła po głowie:))

    OdpowiedzUsuń
  2. matkojedynakochana...alez to musi byc obłednie pyszne !!!! i pal sześć kalorie;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hehe, jakie kalorie? przecież to same warzywa i zioła :-P serów staram się nie zauważyć ;)

      Usuń
  3. O rany! Genialny pomysł! :) Koniecznie muszę wypróbować, bo wygląda naprawdę kusząco... ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. a tego to spróbuję,jeszcze nie jadłem.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ooo co za ciekawy pomysł! Chyba sama bym nie wpadła na to, aby ziemniaki mogły posłużyć jako spód na pizzę. Bardzo fajne rozwiązanie. Będę musiała spróbować Twojego przepisu. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie wiem czy to można nazwać pizzą, ale pomysł na bezmięsne danie wspaniały.

    OdpowiedzUsuń