Składniki na 4 porcje:
4 całe pstrągi
4 ząbki czosnku
wiązanka natki pietruszki
4 łodygi tymianku
dużo świeżej bazylii (najlepiej cała doniczka)
2 gałązki rozmarynu
4 łodygi tymianku
wiązanka koperku
sól (u mnie morska jodowana)
pieprz
2 łyżki masła
2 cytryny
Pstrągi myjemy pod wodą. Suszymy ręcznikiem papierowym. Skrapiamy ryby sokiem z cytryny. Nacieramy czosnkiem przeciśniętym przez praskę, masłem, solą, pieprzem na zewnątrz jak i w środku ryby. Do środka ryby dajemy duuuuuuużą wiązankę wszystkich ziół. Podstawa to natka pietruszki i bazylia. Możemy dodać też trochę rozmarynu, tymianku itd. Na wierzch ryb układamy cienkie plasterki cytryny. Rybkę zawijamy w folię aluminiową i grillujemy około 20-30 minut. Rybkę skrapiamy cytryną, jemy ze świeżym chlebem. Nadzienie z ziół jest najlepsze w tej rybce! :)
Jest przepyszny!!!Robię w uboższej wersji,bez tylu ziołowych dodatków więc tylko wyobrażam sobie,jak obłędnie musi smakować:)
OdpowiedzUsuńtakże uwielbiam rybki, szkoda, że tak rzadko je jadamy
Usuńi jaa uwielbiam takiego pstrąga:) nabrałam na niego ochotę:)
OdpowiedzUsuńi jak, spełniłaś swoją ochotę ?;)
Usuńpyszna rybka:)
OdpowiedzUsuńuwielbiam rybki :)
UsuńWygląda bosko, zawsze w piątek kupuję w lidlu pstrąga, zrobię jutro na kolację takiego z grilla, w ziołach, mniam :)
OdpowiedzUsuńsuper, cieszę się :)
Usuń