Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

wtorek, 30 lipca 2013

Cytrynowy, grillowany pstrąg w bukiecie ziół


Oto kolacja jaką przygotowałam dla rodziców na ich 28 rocznicę ślubu. Ja mam 27 lat, tak więc wszystko było po bożemu ;) :-P

Składniki na 4 porcje:
4 całe pstrągi
4 ząbki czosnku
wiązanka natki pietruszki
4 łodygi tymianku
dużo świeżej bazylii (najlepiej cała doniczka) 
2 gałązki rozmarynu
4 łodygi tymianku

wiązanka koperku
sól (u mnie morska jodowana)
pieprz
2 łyżki masła 
2 cytryny



Pstrągi myjemy pod wodą. Suszymy ręcznikiem papierowym. Skrapiamy ryby sokiem z cytryny. Nacieramy czosnkiem przeciśniętym przez praskę, masłem, solą, pieprzem na zewnątrz jak i w środku ryby. Do środka ryby dajemy duuuuuuużą wiązankę wszystkich ziół. Podstawa to natka pietruszki i bazylia. Możemy dodać też trochę rozmarynu, tymianku itd. Na wierzch ryb układamy cienkie plasterki cytryny. Rybkę zawijamy w folię aluminiową i grillujemy około 20-30 minut. Rybkę skrapiamy cytryną, jemy ze świeżym chlebem. Nadzienie z ziół jest najlepsze w tej rybce! :)

8 komentarzy:

  1. Jest przepyszny!!!Robię w uboższej wersji,bez tylu ziołowych dodatków więc tylko wyobrażam sobie,jak obłędnie musi smakować:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. także uwielbiam rybki, szkoda, że tak rzadko je jadamy

      Usuń
  2. i jaa uwielbiam takiego pstrąga:) nabrałam na niego ochotę:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bosko, zawsze w piątek kupuję w lidlu pstrąga, zrobię jutro na kolację takiego z grilla, w ziołach, mniam :)

    OdpowiedzUsuń