1 duży kalafior
2 duże marchewki
średnia cebula
1,5 litra bulionu warzywnego
1 łyżeczka curry
szczypta tartego imbiru
szczypta gałki muszkatołowej
pieprz, sól do smaku
zioła prowansalskie
świeży tymianek
koperek albo pietruszka
garść prażonych na suchej patelni pestek dyni
olej sezamowy albo olej z pestek dyni do smaku
oliwa z oliwek do smażenia (albo olej)
Kalafior umyć i podzielić na różyczki, marchewki obrać i pokroić w talarki. Pokrojoną w kostkę cebulę podsmażyć na oliwie, zalać bulionem i zagotować, dodać kalafior i marchewkę i gotować około 20- 30 minut aż warzywa będą miękkie. Następnie wszystko zmiksować w blenderze. Doprawić przyprawą curry, gałką muszkatołową, pieprzem, imbirem oraz ziołami prowansalskimi. Zupę rozlać do misek, podawać z pestkami dyni. Udekorować świeżymi ziołami (najlepiej tymiankiem), dodać kilka kropel oleju sezamowego albo z pestek dyni. Zupę podawać z grzankami.
Krem z kalafiora i marchewki |
Tak pięknie podane , że aż chce się jeść :) :)
OdpowiedzUsuń