Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

poniedziałek, 3 grudnia 2012

Ciasto mandarynkowe

Ciasto jest proste w wykonaniu i sądzę, że nawet najmniej wprawionej w boje kucharce/kucharzowi nie może nie wyjść :)

Składniki:
3 szklanki maki
4 jajka
1 szklanka cukru
3/4 szklanki oleju
3/4 szklanki mleka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka olejku o aromacie wanilii albo śmietankowego
1 czubata łyżka kakao
około 10 mandarynek
1 tabliczka gorzkiej czekolady
łyżka mleka mleka lu śmietanki 
mięta do dekoracji 

Jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier, olejek waniliowy i ubijamy mikserem na puszysta masę. dodajemy stopniowo przesianą mąkę, oraz mleko, a następnie dodajemy proszek do pieczenia oraz olej. Blachę o wymiarach 30x40 wykładamy papierem do pieczenia. wlewamy połowę ciasta. Do drugiej połowy dodajemy kakao i miksujemy. Następnie wylewamy na jasne ciasto. Układamy obrane mandarynki (można obtoczyć w mące by nie opadły na dno ciasta)(można dodać z puszki).  Ciasto pieczemy ok. 30 minut w 180 stopniach. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej z dodatkiem odrobiny mleka albo śmietanki, następnie wylewamy na schłodzone ciasto. Dekorujemy wg uznania. 

ciasto po upieczeniu, bez polewy

ciasto z mandarynkami 

Sezon na cytrusy

8 komentarzy:

  1. Ale ciekawy przepis , z mandarynkami to ja jeszcze nie piekłam ciasta:)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda super! nie piekłam jeszcze ciasta z mandarynkami:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglada swietnie! Mysle, ze na swiatecznym stole tez by sie sprawdzilo.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. faktyczna można zrobić takie ciasto na święta, ponieważ cytrusy kojarzą mi się właśnie ze świętami. jak byłam dzieckiem było ciężko o nie, ale w ten wyjątkowy okres zawsze były na stole :)no i witaminka C dobrze robi w zimowy czas :)

      Usuń
  4. Nigdy nie piekłam nic z mandarynkami, wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kusi mnie to ciasto... Wygląda bajecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. upiekłam dziś, trochę się rozczarowałam.. te mandarynki moim zdaniem popsuły cały smak.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Olu, mnie smakowało. serio :( może miałaś zbyt kwaśne albo gorzkie owoce? każdy ma inne podniebienie :) pozdrawiam :)

      Usuń