Aromatyczny, tradycyjny napój ...
Składniki
10 suszonych śliwek
ok. 20 cząstek suszonych jabłek
ok. 20 cząstek suszonych gruszek
ok. 2 - 3 łyżki miodu
1 laska cynamonu
4 goździki
1 cytryna
Owoce wypłukać a następnie zalać zimną wodą i odstawić na około 3 godzin. Cytrynę umyć, wycisnąć sok do kubeczka. Do namoczonych owoców dolać więcej wody oraz dodać miód. Gotować na małym ogniu około 20-25 minut. Pod koniec gotowania dodać cynamon i goździki. Później z kompotu wyjąć goździki i cynamon. Przyprawić sokiem z cytryny. Jeśli jest za mało słodkie dodać więcej miodu albo cukier.
zamiast goździków zwykle dodaję imbir, lubię
OdpowiedzUsuńto bardzo ciekawy pomysł. na pewno imbir podkręca smak. na następny rok będę o tym pamiętać. dzięki :)
Usuńuwielbiam kompot z suszu, w tym roku zniknął tak szybko, że nawet nie zdążyłam sfotografować :) mój trochę ciemniejszy wychodzi, choć robię podobnie
OdpowiedzUsuńja też go uwielbiam i żałuję, że piję go tylko raz w roku. mój kompot ściemniał po paru godzinach i też był brązowy :)
Usuń